Marko Kon
Foto: Alo/Vladimir Marković

Kompozitor i tektopisac Marko Kon dotakao se sve aktuelnije teme poslednjih dana - zabrane nastupa srpskih izvođačau Hrvatskoj.

Kon je istakao da, koliko god Hrvati poricali tu činjenicu, mi predstavljamo deo njihovog kulturnog prostora. 

- Hteli mi to da priznamo ili ne, a i oni, mi smo deo istog kulturnog prostora. Tu uopšte nema rasprave. Mislim, u najužem smislu Hrvatska, Bosna, Crna Gora i Srbija su deo apsolutno istog kulturnog prostora, a naravno i Makedonija i Slovenija takođe. Čak donekle i Bugarska je s nama u jednom velikom tom prostoru koji ima razumevanja jedno za drugo - rekao je Kon, pa nastavio. 

- Prvo, ako već tvrdimo da to nije isti jezik, onda se makar svi razumemo. To je prva stvar. Drugo, generacije su odrastale tako zajedno. Mi smo čitali i nekad, a i dalje čitamo hrvatske pisce, u Hrvatskoj se čitaju srpski pisci, gledaju se srpski filmovi, mi gledamo hrvatske filmove, slušamo hrvatsku muziku, oni slušaju srpsku muziku i to je prosto tako. Mi to čak vrlo otvoreno doživljavamo, sve kao domaću muziku. Jer je prosto na jeziku koji razumemo - rekao je Kon za Kurir. 

Podsetimo, Marko neretko javno govori o muzici današnjice, te je nedavno istakao da smatra da novi muzički pravi ne utiču povoljno na omladinu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading