Jovanka i Tito
Foto: Tanjug/Tanjug

Posle koncerta u Zagrebu i Ljubljani, legendarni umetnik Rade Šerbedžija, biće zauzet radom na novom filmu, a u međuvremenu evocira uspomene na Jugoslaviju i vreme kada su umetnici bili paženi i maženi

Jedini glumac sa prostora bivše Jugoslavije koji je snimao rame uz rame s holivudskim veličinama poput Stenlija Kjubrika, Kristofera Nolana, Klinta Istvuda, Gaja Ričija i brojnih drugih, koji je i sam već odavno živa legenda, veličanstveni Rade Šerbedžija jedva čeka da dođe u Srbiju.

Kako je ekskluzivno za Alo! rekao, umetnik koji jednako uspešno glumi i peva i koji trenutno ima koncerte u Zagrebu i Ljubljani voleo bi da ispoštuje tradiciju i pred beogradskom publikom se pojavi uoči novogodišnjih praznika.

- Jako bih voleo da dođem u Beograd, nadam se da ćemo se videti oko Nove godine. Uvek rado dolazim kod vas. Trenutno snimam novi film i imam mnogo obaveza, ali iskreno se nadam da će se sve složiti i da se vidimo - rekao je glumac koga smatraju jednim od najvećih jugonostalgičara, a ovu tajnu možda nije ni smeo da oda budući da se najverovatnije radi o novom projektu.

U velikom intervjuu koji je dao za portal Index.hr Rade, između ostalog, evocirao je i uspomene na vreme Josipa Broza, koji je bio veliki filmofil.

- Tito je voleo umetnost i naročito filmove. Kad smo bili s „Kiklopom“ u Novom Sadu, nas nekoliko je otišlo da se upozna s njim i Jovankom, a on je rekao: „Jovanka, evo ovog tvog“ - ispričao je, i dodao da je tek kasnije otkrio da ga je ona obožavala.

Jovanka i Tito

Profimedia

 

- To sam saznao devedesetih, kad sam bio u poseti dok je bila doslovno zarobljenica u Beogradu. Govorila mi je sve najgore o političarima, pitao sam je zna li da je prisluškuju, a ona je rekla: „Zato vam to i govorim.“ Tada mi je Jovanka rekla da je ona volela moje filmove, a Tito Batu Živojinovića - naveo je Rade, i otkrio neke detalje sa početka karijere:

- Bio sam popularan, barem prema tim anketama, i osećao sam to, ali nikada se nisam osećao zvezdom. To mi nije bilo zanimljivo, bilo mi je čak i odbojno.

- Normalno sam šetao gradom, stajao u redu za hleb u dućanu, nije bilo paparaca, ali voleli su me i navikao sam svoje sugrađane u Zagrebu da sa mnom imaju normalan odnos. Uz sve to, postoji i taj finansijski aspekt, mi koji smo bili najpopularniji zarađivali smo samo malo više od prosečne plate doktora ili inženjera - istakao je slavni umetnik.

Glumac se prisetio i nekih anegdota s početka karijere.

- Nakon povratka iz Amerike, sleteo sam u Zagreb i odmah sam imao let za Dubrovnik, gde smo radili „Don Huana“. Jurili smo na generalnu probu, na vratima me čekao inspicijent koji me je bukvalno gurnuo unutra. Uleteo sam i kako su bili neki stubovi, od svetla ih nisam video, udario sam glavom i pao u nesvest. Prvo čega se sećam je da me neko polio amperom vode, meni čvoruga iznad nosa, a kako je bila zatvorena proba, u drugom redu u publici bio je Arsen. Obe noge prebacio preko stolica i kaže: „Ooo, dobro došao u teatar, mladiću, dugo se nismo videli“. Tako se u Dubrovniku nastavilo naše prijateljstvo - prisetio se druženja sa velikim Arsenom Dedićem, koji mu je, kako je istakao, oduvek bio uzor.

Rade je pričao ranije kako je reagovao na smrt Jovanke Broz.

- Poznavao sam je i bila mi je veoma draga. Mislim da je bila časna žena. Možda je pravila neke greške, ali znam da je sve činila vođena dobrim namerama. Mislim da je volela narod, bila beskrajno odana Titu i pokretu - pričao je Rade tada.

Alo/ZoricaZarić

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading