KO ZNA, MOŽDA JOŠ NEŠTO URADIM! Mira Banjac za Alo! priznaje da nikad nije slavila Praznik rada
Foto: Alo/Foto privatna arhiva

Jedna od najvoljenijih domaćih glumica, dramska umetnica kojoj se divila velika Jugoslavija Mira Banjac poslednjih dana suočava se sa za nju potpuno nenormalnom situacijom.

- Danima ne izlazim iz kuće i mada su me mnogi zvali da nešto snimamo, odbila sam sve poslovne ponude. Ne dajem ni intervjue, u suštini, sve sam po ko zna koliko puta ispričala. Ali pratite šta se dešava, možda bude nekog povoda da razgovaramo. Ko zna, možda još nešto uradim - rekla je za Alo! Mira, koja je posle stotina legendarnih uloga malih žena stekla nadimak udarnice. Rad je za nju bio poput vazduha, a kakve uspomene ima o proslavi 1. maja?

- Ma kakav 1. maj, i ne sećam se kako je to bilo. Uvek sam radila, nisam imala vremena da nešto proslavljam - rekla nam je Mira, koja je u karijeri dugoj osam decenija i sa titulom jedne od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije oživljavala likove radnica, domaćica. Odnosno, kako je sama govorila, „malih ljudi, ali s velikim povodom i pričom“.

- Serija „Marija“ me je 1976. godine glumački odredila. Odbegla logorašica je jedna od najvećih ženskih uloga, a radila sam je sa Stipetom Delićem, godinu dana bez prestanka. Ugovorom sam se obavezala da ću sva četiri godišnja doba, bez ijednog praznika, provesti na terenu. Žao mi je što se neke tako dobre serije i filmovi ne repriziraju jer su zaista dobri - ilustrovala je jednom zgodom kako izgleda život na setu.

KO ZNA, MOŽDA JOŠ NEŠTO URADIM! Mira Banjac za Alo! priznaje da nikad nije slavila Praznik rada

Foto privatna arhiva

Na snimanju sa Brankom Katić i Mirjanom Karanović

A prilikom jednog od rođendana ova dama koja s ponosom nosi 93 godine, čime se upisala na prvu poziciju srpskih najdugovečnijih glumica, naglas je ponovila koliko joj rad znači:

- Poželela sam samo da budem zdrava, da mogu da radim i da nikada ne mirujem, a ne da me zalivaju kao biljku - rekla je glumica, koju ni ozbiljan zdravstveni problem pre četiri godine nije naterao da promeni mišljenje.

Zbog sepse i bolova u kolenima dva i po meseca je bila vezana za bolničku postelju, ali nijednog trena nije gubila optimizam niti se uplašila smrti. Naprotiv, njen jedini strah bio je da neće uskoro pred filmske kamere.

- Bez glume nema mi života - rekla je u prvom intervjuu posle izlaska iz bolnice, i priznala da je, poput Isidore Sekulić, koju izuzetno ceni i koju je tom prilikom citirala, ušla u godine kada čovek pročišćava sebe na neki način.

- Prolazi životni film, razmišlja čovek gde je grešio, kako da se izmiri sa sobom i drugima. Nisam imala paniku od smrti, mene ona ne plaši, jedino me brinulo što pravim toliko dugu pauzu. Ne mogu da ne radim. Ako ne radim, gotova sam, više me neće biti - istakla je velika Mira, i u međuvremenu snimila nekoliko serija.

KO ZNA, MOŽDA JOŠ NEŠTO URADIM! Mira Banjac za Alo! priznaje da nikad nije slavila Praznik rada

Foto privatna arhiva

Kao Katica iz Radovana Trećeg

Sa nestrpljenjem očekujemo da nas neprevaziđena Katica iz Radovana Trećeg, odnosno Marija, odnosno Ljiljana Grbić, odnosno Danica Čvorović i tako redom, ponovo iznenadi sa nekom ulogom i vanvremenskim talentom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading