BORBA ZA KULTURU Glumica Olga Odanović apeluje na gradske vlasti i seća se velikog kolege "Manda je život dao za Buhu"
E-stock

Zaposleni u Pozorištu „Boško Buha“ ne žele da napuste prostorije u kojima se poslednje 73 godine izvode predstave za decu, uprkos činjenici da se ovaj prostor rekonstruiše i uprkos tome što im je ponuđen novi prostor. Glumci pozorišta tvrde da su vezani za svoju drugu kuću, a predsednica Upravnog odbora Pozorišta „Boško Buha“, glumica Olga Odanović emotivno je doživela ceo ovaj proces, pa se u razgovoru za Alo! setila i kolege Milorada Mandića Mande, koji je preminuo igrajući u predstavi ovog pozorišta.

BORBA ZA KULTURU Glumica Olga Odanović apeluje na gradske vlasti i seća se velikog kolege

Foto: ATA Images

 

- U Pozorištu „Boško Buha“ sam provela 18 godina i jako mi je tužno, pa moram da spomenem svog kolegu Milorada Mandića Mandu, koji je, čini mi se, život dao za ovu scenu. Tako je i završio, na ovoj sceni, odnosno na sceni u Teatru „Vuk“ - rekla je  Olga, koja nije mogla da sakrije suze i drhtav glas:

- Izvinite što sam emotivna, ali sve mi je mnogo tužno. Obećali smo Mandi da ćemo sve završiti, ostavio je to u amanet svima nama. Želim da apelujem da imamo dobru volju svi zajedno, i Grad Beograd, za ovo pozorište, koje nije samo dečje već i nacionalno, koje formira ukus i edukuje naše mlade ljude.

Odanovićeva je u svojoj molbi naglasila da zaposleni ne žele previše, već da se posle skoro osam godina napravi matično pozorište „Boško Buha“.

- Molim i apelujem na Grad da nas čuju, da se sve ovo završi. Ne trebaju ovom pozorištu tri ili četiri scene, to je divno i mi smo zahvalni na predlozima i na svemu što nam se nudi, ali dajte da napravimo matično pozorište „Boško Buha“ - rekla je na kraju vidno potresena i tužna proslavljena glumica.

Inače, rekonstrukcija dečjeg i pozorišta za odrasle „Boško Buha“, koje je po zamisli velikog dramskog pisca Branislava Nušića nastalo 1937. godine, počela je 2015. godine. Kako ovaj ansambl od tada svoje predstave igra na sceni „Vuk“, glumci i zaposleni žele da reše problem nedostatka prostorija u kojima bi radili svoj posao.

BORBA ZA KULTURU Glumica Olga Odanović apeluje na gradske vlasti i seća se velikog kolege

E-stock

 

Nedavno su gradske vlasti dale ponudu da ovaj teatar koristi prostor u zgradi na Savskom trgu kao dodatnu scenu, što je uprava pozorišta isprva prihvatila u cilju olakšanja svog poslovanja. Ipak, zaposleni u Pozorištu „Boško Buha“ su poručili da nisu u mogućnosti da prihvate kompletno preseljenje u nove prostorije.

Problem s rekonstrukcijom ovog pozorišta vezuje se za imovinsko-pravni problem, koji sprečava njen početak, a nastao je nakon što je u katastru izvršeno uknjiženje prostora foajea i sale pozorišta, a vlasništvo je preneseno na drugo preduzeće.

Manda preminuo na sceni „Buhe“

Glumac Milorad Mandić Manda preminuo je 2016. godine na sceni Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, tokom izvođenja premijere dečje predstave „Petar Pan“, oživljavajući lik Kapetana Kuke.

Manda

Foto: Alo.rs

 

Predstava je počela normalno i sve je bilo u redu prvih 15 minuta, a onda je na scenu izašao Mandić i iznenada se srušio na pod. Gledaoci u publici su mislili da je to samo deo predstave. Iz publike su na scenu odmah istrčale Mandina supruga Anja i Sloboda Mićalović, a ubrzo je na lice mesta došla i služba Hitne pomoći, koja je konstatovala smrt poznatog glumca.

OSVOJIO ME JE Svi bruje o odnosu Tanje Savić i Draška Stanivukovića, a pevačica je sada sve otkrila

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading