"ONI SU NAKARADNI, TREBA IH DISKVALIFIKOVATI" Srpski poznavaoci Evrovizije zgroženi hrvatskim predstavnicima
Foto: Printscreen/Printscreen

Zbog nastupa koji su mnogi doživeli kao otvorenu kritikuju Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina, postavlja se pitanje da li ima mesta politici u muzici i do koje granice umetnost treba da kritikuje društvo. Pojedini su pominjanje traktora u tekstu pesme doživeli kao provokaciju upućenu na adresu Srba koji su iz Hrvatske bežali od „Bljeska“ i „Oluje“, a momci iz benda poručili su da je njihova pesma antiratna i da treba da vlada ljubav i mir.

Sa druge strane, za Alo! su se oglasili muzičar Marko Kon, fotograf Dejan Milićević i urednik sajta evrovizija.rs Slobodanom Todorović, koji su dali svoj osvrt na ova pitanja.

Marko Kon

Vladimir Marković

 

 

Kon, koji je 2009. godine predstavljao Srbiju na Evrosongu, za Alo! je istakao da ga nastup riječke grupe nije iznenadio, budući da njihovu muziku sluša od srednjoškolskih dana.

- Nastup „Let 3“ je nešto što se apsolutno očekuje od njih jer su uvek bili bend kome je provokacija na prvom mestu. Pesma „Mama ŠČ“ je antiruska, ali tu možda postoji još jedan nivo kritike. Reč je o kritici zapadnog društva i njihovog pristupa rešavanja problema, u smislu da je jasno ko je na čijoj strani - rekao je Kon, i dodao:

- Problem moderne civilizacije je nedoslednost jer neka pravila ne važe za sve. Ne tako davno su diskvalifikovali gruzijsku pesmu „We Don't Wanna Put In“, a samo koju godinu pre toga devojkama iz grupe „T.A.T.U.“  bilo je zaprećeno diskvalifikacijom ukoliko se budu poljubile na sceni što danas deluje više nego anahrono. Skoro sam siguran da bi pesma koja bi na isti način kritikovala drugi stranu odmah bila diskvalifikovana - smatra Kon.

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

 

Osim pesme, za evrovizijske učesnike važni su i performans, scenski nastup, ali i garderoba, a modni fotograf i reditelj spotova Dejan Milićević nije pronašao ništa inspirativno u nastupu ovogodišnjih predstavnika Hrvatske.  

- Njihov nastup nema ni b od brutalnosti, u njemu nema ništa skandalozno niti kreativno. Svojstveni su im nakaradni nastupi, a takođe ni kostimi nisu inventivni jer smo na Evroviziji videli dosta treš izdanja. Reč je o direktivi EU kako treba da se  ponašaju prema Rusiji i da treba da pljuju Putina - rekao je Milićević, i objasnio šta mu najviše smeta u pesmi „Mama ŠČ“.

Muzika ne treba da ima granice, ali degutantno je da se na ovakav način opredeljujete za jednu stranu. Muzika treba da spaja, a ne da razdvaja. U ovom slučaju, jasan je njihov stab prema Rusiji, što je legitimno za njihov muzički izraz, ali ne i za Evroviziju. Voleo bih da budu diskvalifikovani jer nema mesta takvom ponašanju na Evroviziji - rekao je Milićević, i objasnio da ga je više od toga isprovociralo ponašanje voditelja hrvatske Dore koji se sa podsmehom osvrnuo na pobedu koju je Srbija osvojila na Evroviziji.

- Povredilo me je kada je senilni voditelj rekao  „da je u nekoj zemlji, pobedila neka pesma i da su oni razumeli tek po koju reč od pesme ’Molitva’“. Čudno mi je što EBU nije kaznila Hrvate zbog te izjave, a to se nikada ne bi desilo kod nas. Hrvatski pevači su u Srbiji dobrodošli, divimo se njihovim umetnicima, pevamo njihove pesme i oni pune dvorane - objasnio je Milićević.

Foto: Alo printscreen

 

 

Sa druge strane, Slobodan Todorović, glavni i odgovorni urednik portala evrovizija.rs, istakao je za Alo! da nije siguran kako će EBU reagovati na pesmu u kojoj se aludira na Putina, budući da se to smatra uplitanjem politike u pesmu što se kosi sa „apolitičnim“ pravilima Evrovizije.

- Ne bih se puno fokusirao na izvođače koliko na organizatore takmičenja, pre svega na  Evropsku radio-difuznu uniju i Bi- Bi-Si koji je koorganizator. U prošlosti nisam video doslednost u poštovanju pravila koje propisuju i ne vidim na koji način bi sada mogli da postupe. Pre nekoliko godina je jednom švajcarskom bendu bilo naloženo da promene ime svog benda samo zato što su originalno u tom imenu imali reč „armija“ - kaže Todorović, i dodaje:

- Mislim da Evropska radio-difuzna unija mora dobro da promisli jer na osnovu svojih odluka da li će nešto dozvoliti ili ne posredno poručuju i budućim predstavnicima šta i koliko smeju. Bojim se da smo i tu i dalje na klizavom terenu jer nije postojala doslednost u poštovanju nekih pravila. Na taj način je i ostavljen otvoren prostor mnogima da se poigravaju - objašnjava Todorović.

 

 Želimo grupnjak sa Slovencima

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Bend „Joker out“ braniće boje Slovenije u Liverpulu, a momci iz grupe „Let 3“ poručili su da bi se rado družili sa mladićima ukoliko bude prilike.

- Oni su stvarno zgodni momci. Voleli bismo da se poigramo sa njima, ako budemo imali prilike za to. Možda ćemo zabiti karanfile u guzicu ili napraviti neki grupni seks - rekli su za oni za hrvatske medije.

 

Tekst pesme Mama ŠČ

Mama kupila traktora ŠČ! 2x

Mama kupila traktora

Trajna-nina Armagedon nona ŠČ!

Mama kupila traktora ŠČ! 2x

Mama kupila traktora

 Trajna-nina

 Armagedon nona

  Traktor

Mama ljubila morona ŠČ! 2x

Mama ljubila morona 

Trajna-nina

 Armagedon nona

 A b c č ć d dž đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž

 Mama, mama, mama, ja se idem igrat'

 Mama, idem u rat

 Onaj mali psihopat

 Mali podli psihopat

 Krokodilski psihopat

 Mama, idem u rat

Pokrenuta peticija za ukidanje grupe "Let 3" sa Evrovizije! "PROMOVIŠU SATANIZAM"

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading