ODRŽANA KOMEMORACIJA BRANKI VESELINOVIĆ Najveća imena našeg glumišta došla da odaju počast legendarnoj glumici
Foto: Alo/Alo

Glumac Irfan Mensur prisetio se svog višegodišnjeg prijateljstva s Brankom Veselinović i njenim suprugom, koga je, kako je ispričao, zvala "moj Mlađa".

- Ove priče mi ne može niko oduzeti. Da je sad Branka ispred ovog mikrofona, rekla bi da vam život ovako lepo prođe, evo vama Branka dođe. Nikad nije govorila Mlađa ili, bože me oprosti, moj muž, uvek je govorila moj Mlađa. Bio sam kod njih nekoliko puta, šustikle, portikle, hekleraj, igle za pletenje.. Uđeš kao u neku bajku ili pozorišni muzej. Mlađa nudi nešto oštro, Branka nudi crno vino, a oboje u glas nude kafu. Išao sam kod Mlađe da mi da svoje prevode. U jednom razgovoru kaže meni Branka kako ide za Švedsku na nekoliko dana, da podeli deci poklone. Kažem joj da moji žive u tom gradu. Bila je u Malmeu tri dana, dočekali su je ljudi iz konzulata, ali je sve vreme bila u stanu moje majke. I kasnije kada bi se sretali pitala bi me za majku. Ispričaću vam još jednu anegdotu. Na dan JDP, penzioneri sede u prvom redu, kao počasni članovi i obavezno Branka. Pre par godina nema Branke, nastaje panika. Kažu čekajte, Branka se javila i rekla da žena koja je pazi bolesna i da će Branka ostati kod kuće da brine o njoj.

Skup je otvorila upravnica pozorišta Tamara Vučković Manojlović, a osim nje, na komemoraciji u Brankinu čast govore i Irfan Mensur, Seka Sablić, Nebojša Dugalić, Ljubica Krnjajić, Gordan Kičić, Jagoš Marković i Branka Petrić.

Na komemoraciju su među prvima došla neka od naših najvećih glumačkih imena Svetlana Bojković, Seka Sablić, Branka Petrić, Gordan Kičić, pozorišni reditelj Jagoš Marković, kao i političar Zoran Živković.

ODRŽANA KOMEMORACIJA BRANKI VESELINOVIĆ Najveća imena našeg glumišta došla da odaju počast legendarnoj glumici

Alo

 

Glumica Branka Veselinović, koja je preminula prošle nedelje u 105. godini, biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Opelu će prethoditi komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na kojoj će o njoj govoriti kolege i prijatelji.

Branka je ostvarila više od 100 uloga u pozorišnim predstavama i preko 50 rola u televizijskim serijama i filmovima. Od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti američke koleginice Marše Hant, postala je i najstarija glumica na svetu, a tu titulu nosila je do samog kraja. Internacionalnu karijeru ostvarila je u SAD igrajući na engleskom jeziku naslovnu ulogu u komadu "Majka Hrabrost".

Uloga Gine u "Ožalošćenoj porodici" donela joj je prestižnu Sterijinu nagradu 1964. godine. Dobitnica je mnogih priznanja za glumački i humanitarni rad, poput Ordena rada sa zlatnim vencem, Nušićeve nagrade za životno delo, Vukove nagrade, kao i nagrade Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta.

ČUVENA GLUMICA NESTALA NAKON ZEMLJOTRESA Posle katastrofe u Turskoj, javnost se uspaničila za njen život: POD RUŠEVINAMA JE, DANIMA NEMA NI TRAGA NI GLASA OD NJE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading