OVE NAŠE JAVNE LIČNOSTI SU BILE ŽRTVE STRAVIČNOG VRŠNJAČKOG NASILJA Njihove ispovesti lede krv u venama, prošli kroz PAKAO
Alo/Shutterstock

Vršnjačko nasilje je oduvek veliki društveni problem, a ekspanzijom društvenih mreža ono i dolazi do širokih narodnih masa, te se stiče utisak da je ono rasprostranjenije nego ranije.

Da žrtva vršnjačkog nasilja može biti svako, govori u prilog i činjenica da su ga mnoge poznate ličnosti doživele na sopstvenoj koži. Ipak, uspeli su da to prevaziđu i da izgrade svoju ličnost i karijeru.

Ivana Krunić

Učesnica Zadruge i bivša pevačica grupe Luna, Ivana Krunić, propatila je tokom detinjstva i tinejdžerskih dana jer su je maltretirale devojčice iz blokova, gde i danas živi. Bivša pevačica grupe Luna i aktuelna učesnica rijalitija Zadruga vuče ogromne traume jer je bila žrtva vršnjačkog zlostavljanja, što je rezultiralo time da je ona jedno vreme pored sebe stalno imala nekoga ko ju je čuvao i pazio da je neko ne napadne.

- Ivana je oduvek bila atraktivna i lepuškasta devojka, od onih na koje su ljubomorne sve ostale devojke u školi. Uvek je bila doterana po poslednjoj modi, a kosa joj je bila besprekorno sređena i doterana. Kao takva privlačila je pažnju dečaka i momaka, što se ostalim devojkama nikako nije svidelo, te su smislile pakleni plan kako da joj unište život. One su bile starije od nje, a samim tim i dosta snažnije. Klasične geto devojke iz blokova. Jednom prilikom, kada se vraćala sa treninga, čekale su je između dva haustora i uvukle je u mrak. A onda je usledilo pravo maltretiranje - ispričao je za magazin Rijaliti izvor blizak Ivani.

- Jedna je držala nož i sve vreme je pretila Ivani da će joj iseći obraze ukoliko bude vrištala. Njih tri su je čupale za kosu, dok je četvrta stajala s nožem. Onda su joj otele torbicu, iz koje su sve istresle na pod i počele da lupaju i gaze nogama. Čak su joj i telefon tresnule tako da su ga polomile - navodi izvor blizak pevačici i otkriva čime su joj pretile.

- "Fufice mala, ovde mora da se zna ko je glavni. Ti si niko i ništa, a mi smo kraljice. Imam da ti isečemo lice, da ti uništimo tu lepotu pa te nijedan više neće pogledati", vikale su dok su je čupale i šamarale. Bacile su je na patos i terale da im ljubi patike. Tada je neko naišao i nasilnice su pobegle. Stvar je prijavljena policiji, a one nikada nisu odgovarale za svoje delo. Čak su nastavile da prete Ivani da će je ubiti od batina čim je budu srele samu. Nakon tog incidenta dugo nije smela da ide sama ulicom i stalno je bila u muškom društvu - završava izvor.

Katarina Bogićević

Mlada glumica i pevačica Katarina Bogićević proslavila se 2012. godine glavnom ulogom u seriji "Folk", gde je glumila mladu devojčicu Zvezdanu, koja peva po kafanama kako bi pomogla svojoj porodici.

Katarinino detinjstvo je poput Zvezdaninog bilo ispunjeno teškim trenucima, a ona je na tu temu svojevremeno i govorila. Kao devojčica Bogićevićeva je bila žrtva vršnjačkog nasilja. Vršnjakinje su je pretukle i tom prilikom joj slomile prst. Roditelji mlade glumice nisu imali izbora, pa su je odmah prebacili u drugo odeljenje.

- Mnogo su me maltretirali u osnovnoj školi. To je bilo nenormalno, zbog toga sam promenila odeljenje. Imala sam drugarice, bukvalno su bile "mean girls" (zlobne devojčice) - najjače, najlepše... Ako uradiš bolje test od njih, one te sačekaju i istuku. Jedna od njih mi je slomila prst, posle fizičkog. Igrale smo fudbal i njih četiri protiv nas dvadeset cura. Naravno, nas je bilo više i pobedile smo. Bila sam kapiten moje ekipe... Imali smo deset-jedanaest godina... Posle toga su me sačekale. Istukle su me, slomile mi prst... Posle toga nisam išla u školu neko vreme. Tata me posle prebacio u drugo odeljenje.

Bogićevićeva je kao mlada zvezda osetila gorak ukus slave i priznaje da se sa tim teško nosila.

- Kada je krenula "Folk" serija nije me bilo po tri meseca u školi. Deca su tada pravila anketu "Zašto mrziš Katarinu Bogićević?". Moja najbolja drugarica je uzela sve te listiće i tada sam videla šta ko misli o meni. Nemam lepih uspomena iz osnovne škole... Mnogo su me povredili - nerado se prisetila mlada glumica.

Ne samo da je ona bila žrtva nasilja, već se sa istim suočila i njena sestra, ali glumica je bila pripremljena na to.

- Moja sestra je alergična na gluten i ima problema sa govorom, ima 13 godina i zamuckuje. Njoj se sprema posebna hrana. Jedan dan je došla plačući iz škole i rekla da su joj ukrali užinu i da ju je drugarica udarila. Mnogo sam se iznervirala, pošla sam u školu do te male, uzela sam užinu, povukla je za ruku i odvela kod roditelja i rekla sam: "Ako je vi ne prevaspitate, sledeći put ja ću da dođem i da je oderem od batina". Nije me stid zbog ovih reči. Deca su danas toliko bezobrazna, a internet je za to kriv i nepažnja roditelja. Dobra deca su često zlostavljana, to viđam svakog dana. Poruka roditeljima bi bila: "Ako imate decu, posvetite se njim". Razgovor je uvek rešenje... Mladi moraju da znaju šta je dobro, a šta loše - rekla je ona.

Nina Đogani

Pevačica Anabela Atijas progovorila je na temu vršnjačkog nasilja i istakla da je prva u redu za borbu protiv svih oblika tiranije nad decom. Anabela je iskreno progovorila o nasilju koje je njena ćerka, Nina Đogani, doživela i dala svoje mišljenje o tome kako stati na put nasilnicima.

- Javno sam podržavala “Aleksin zakon” i smatram da se delikventi trebaju kažnjavati. Ne samo oni, i njihovi roditelji. Kada sam ja imala problem sa mojom ćerkom, ja sam se obratila školi. Pogrešila sam što nisam roditeljima. Mnogi roditelji nisu u stanju da prihvate da im deca prave probleme i da su nasilnici. Išli su za mojom kćerkom i dobacivali jo: "Majka ti je ovo, otac ti je ono…". Gurali su je, unosili su joj se u lice - prisećala se pevačica.

Aleksandra Prijović

Ovo negativno iskustvo iz detinjstva nije zaobišlo ni pevačicu Aleksandru Prijović. Naime, ona je u svom rodnom Belom Manastiru preživela vršnjačko nasilje.

Ona je svojevremeno ispričala kako su je deca šikanirala i izbegavala samo zato što je volela da peva. Priznaje da se teško borila sa svakodnevnim vređanjem i ismevanjem.

- Nije mi bilo lako. Ovo nikome do sada nisam rekla, ali ja sam bila žrtva dece u školi. Nisu me tukli, ali jesu psihički maltretirali - počela je ona potresnu priču.

- Ponižavali su me, nazivali jadnicom i pevaljkom. Govorili su: "Nije ništa bolja od majke pevaljke". Sprdali su se na moj račun kako su stigli. U školi su, posle svakog mog nastupa, donosili snimke i puštali ih. Smejali su se na sav glas, sve sam čula i videla. Verujte da mi se, u tim trenucima, srce cepalo.

Sada, kad je uspešna i ima svoj stan, auto i novac, kaže da svi ti koji su joj se podsmevali žele da se druže sa njom.

- Javljaju se, pišu mi na Fejsbuku i podržavaju me. Sada sam im slatka, lepa, mila i draga. Svima odgovorim na poruku, ali nisam zaboravila kako su me maltretirali - istakla je odnedavno gospođa Živojinović.

Kristina Radenković

Voditeljka Slagalice priznala je da je bila žrtva vršnjačkog nasilja. Celokupno iskustvo na nju nije ostavilo štetne posledice, ali kako voditeljka tvrdi - bilo je bolno.

Nekoliko godina nakon proživljenih maltretiranja, uspela je da se suoči sa nasilnikom.

- Imala sam iskustva u detinjstvu sa nasiljem. Konkretno, jedan dečko me je maltretirao. Zanimljivo je da smo se pre par godina videli u izlasku. On sada radi kao socijalni radnik, verovali ili ne... Sve sam mu sasula u lice jer je bio nasilan i mnogo me nervirao. Kao klinka sam bila štreberka, mnogo sam volela da učim, pa sam ga zbog toga jako nervirala, pa me on gađao grudvom, otimao mi sendvič. Posle cele nedelje skupljam za topli sendvič, to nikada neću zaboraviti, a on uzme, pa mi odlomi pola... To kod mene nije bilo baš strašno, ali je bolelo. Vređali su me zbog proteze, zuba, zadnjice... Deca umeju da budu zla, ali mislim da se to rešava kod kuće. Svako dete je slika svojih roditelja. Ako dete trpi nasilje kod kuće, ono će izaći i tu agresiju usmeriti na drugu decu - izjavila je Kristina.

- Živimo u takvom vremenu kada može o tome da se govori, pre nije moglo, niste imali kome da se požalite. A sada odmah u novine, na sve portala, sliku nasilnika u medije, pa da vidimo da li njegovoj mami i tati prija da im se sin slika za crnu hroniku - zaključila je voditeljka.

Milan Stanković

Pevač Milan Stanković u svojoj ispovesti otkrio je ne toliko lepe detalje iz svog detinjstva. Kako kaže, preživeo je svašta jer je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

- Preživeo sam svašta, pa i vršnjačko nasilje. Vređali su me, cepali mi ranac i izbacivali me iz društva - rekao je Milan.

On se prisetio i kako se osećao u tim trenucima.

- Pamtim šesti i sedmi razred osnovne škole, povlačenje u sebe, u svoju sobu, sopstveni svet glume i scene, gde sam mogao da budem ono što želim. Nijedno dete ovoga sveta ne zaslužuje iživljavanje svojih ispisnika. Danas, iz takvih lekcija razvijam svest, samilost i ono Hristovo: "Oprosti im Bože, ne znaju šta čine" - objasnio je pevač.

Katarina Radivojević

Još kao devojčica, Katarina Radivojević se pojavljivala na malim ekranima. Bio je to povod da jedna devojčica iz odeljenja ubedi ostale drugare da fizički napadnu glumicu. U tom trenutku nije videli drugi način da se odbrani, nego da udari devojčicu koja je za dve glave bila viša od nje. Na taj način je uspela da zaustavi buduće napade, ali smatra da to nije bio pravi način.

Sadašnjim tinejdžerima predlaže drugu taktiku, koju je upotreblila kada joj je jedan dečak skinuo bermude pred čitavim odeljenjem.

- Nisam ga prijavila nastavnici, nego sam odmah otišla kod direktora i insistirala da mu se smanji ocenu iz vladanja. Uspela sam u tome i nakon toga više nisam imala problema - prepričala je glumica.

Još kao devojčica, Katarina Radivojević se pojavljivala na malim ekranima. Bio je to povod da jedna devojčica iz odeljenja ubedi ostale drugare da fizički napadnu glumicu. U tom trenutku nije videli drugi način da se odbrani, nego da udari devojčicu koja je za dve glave bila viša od nje. Na taj način je uspela da zaustavi buduće napade, ali smatra da to nije bio pravi način.

Sadašnjim tinejdžerima predlaže drugu taktiku, koju je upotreblila kada joj je jedan dečak skinuo bermude pred čitavim odeljenjem.

- Nisam ga prijavila nastavnici, nego sam odmah otišla kod direktora i insistirala da mu se smanji ocenu iz vladanja. Uspela sam u tome i nakon toga više nisam imala problema - prepričala je glumica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading