ŽIVOT SVETSKOG VOKALA Biografija Massima Savića
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Masimo Moreno Savić bio je hrvatski kantautor i pop, pop rock pevač. Rođen je 6. jula 1962. godine u Puli. Bio je u braku sa  Eni Kondić, sa kojom je dobio ćerke. Do poslednjeg dana je živeo i stvarao u Zagrebu. 

ŽIVOT SVETSKOG VOKALA Biografija Massima Savića

Printscreen

 

Tri godine nakon Massimovog rođenja, njegovi roditelji su se razveli, te je s majkom preselio u Aversu kod Napulja. Živeći kod deda Đovanija i bake Ane bio je okružen ujacima i tetkama, a najviše vremena je provodio s najmlađom tetkom Eleonorom. S njom je učio da peva italijanske narodne pesme. Kada je imao šest godina otac mu je preminuo od leukemije. Nakon toga se s majkom vratio u Istru. Sa deset godina ponovo se selio u Milano, a godinu dana kasnije u Australiju.

Godine 1983., kao vođa legendarne new wave / synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi – Sjaj u tami, a dve godine kasnije drugi album Za tvoje oči. Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući fenomenalnom prepevu grupe Walker Brothers The sun ain’t gonna shine anymore, ali i upečatljivom glasu Masima Savića.

Na žalost, članovi benda tih su godina eksperimentirali s drogom. Oni su na to gledali s umetničke strane „kao na podsticaj za stvaranje muzike“. Bend se raspao 1986. zbog novčanih problema. Naime, članovi u Švedskoj potrošili dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman da plati, pa su tražili od benda da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa. Menadžer Marijan Crnarić uspeo je da dogovori 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji što je članovima benda bilo dovoljno da zarade jedino za dnevnice dok je ostatak zarade otišao na pokrivanje duga Jugotonu. Bend se na kraju raspao zbog besparice i međusobnih optuživanja.

ŽIVOT SVETSKOG VOKALA Biografija Massima Savića

Foto: privatna arhiva

 

Nakon razlaza grupe započinje uspešnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji s Zrinkom Tutićem. Sledi zaokret u karijeri i art pop i rok projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u suradnji s Tutićem – Benzina 1995. godine. Upravo u vreme zenita hrvatske “dens” muzike otpevao je jedan od najduhovitijih hitova Benzina, a da nije izneverio fanove, već je u isto vreme dobio i nove.

Nakon pet godina stanke, izvanredni pevač koji je nebrojeno puta zadužio hrvatsku muzičku scenu, objavljuje novi album jednostavnog naslova Massimo, a potom su usledili hvaljeni albumi Vještina i Vještina 2 koji su Masima vratili u sam vrh hrvatske mainstream pop-rok muzike.

Nakon više nominacija, godine 2004. napokon dobija diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe. Uspeh je ponovio i sledeće dve godine.

NJEGOVA DISKOGRAFIJA JE PREBOGATA Ovo su pesme po kojima ćemo pamtiti Massima Savića

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading