VODITELJKA RTS-A NE MOŽE VIŠE DA ĆUTI O BOLESTI "Gvozdeni bolnički krevet se tresao od moje groznice i udarao u zid"
Printscreen

"I sama bolest i sam oporavak - bili su ozbiljni. Bolest je došla uoči druge vakcine, sve je to zaista bilo veoma ozbiljno, velika opomena, izuzetno težak ispit, najteži životni ispit", ovim rečima je voditeljka Milica Nedić opisala svoju višemesečnu borbu za oporavak.

Dodala je da u njenom slučaju, lekari nisu smeli da daju prognoze dok joj nisu rekli „Srećno“ i „Doviđenja“, po izlasku iz bolnice.

Milica Nedić imala je teži oblik korona virusa, a govoreći o tome kako se zarazila, Milica je rekla da se sve desilo iznenada i nepredvidivo jer „čovek planira, a život režira".

VODITELJKA RTS-A NE MOŽE VIŠE DA ĆUTI O BOLESTI

Printscreen

 

- Ja sam tog vikenda radila, 20. februara, a 21. februara sam ja već bila u bolnici u kovid centru. Ja sam tog dana radila i uređivala dnevnik, samo sam osetila tog dana neku nelagodu, malaksalost, neku slabost, neku jezu kroz organizam, i jedva sam završila Dnevnik, rekla - doviđenja poštovanim gledaocima i shvatila da jedva mogu do kuće da dođem - pričala je Milica u emisiji "RTS Ordinacija".

Dodaje da je ubrzo krenuo kašalj i da je počela da gubi glas. Najpre je, kako kaže, pomislila da je u pitanju premor i stres, ali onda je tokom noći krenula blaga temperatura. Javila se lekaru, rendgen je pokazao da nema upale pluća, i oporavljala se kod kuće tri dana uz antibiotik. Ipak, stanje se pogoršavalo i četvrtog dana, već je bila smeštena na Intenzivnoj nezi bolnice „Dragiša Mišović“ sa obostranom upalom pluća.

- Temperatura nije prestajala i ta slabost, malaksalost, bol mišića i kostiju... Ume čovek da bude slab i malaksao, ali ovo je nešto potpuno drugačije. To je nešto što neko ko nije prošao neće razumeti, to je zaista potpuno jedan drugi organizam kojim vi ne vladate - objasnila je voditeljka, koja je u bolnici provela dve nedelje.

Dvostruka borba i gvozdeni krevet koji se trese zbog groznice

Borila se, priča Milica, i sa koronom, ali paralelno i sa bakterijom klostridijom.

- Deset dana temperature 40 stepeni, lekari kažu - jedan lek, drugi lek, treći lek - padne, pa skoči i tako celu noć... Lekari kažu da neka pravila i iskustva kažu da - izdržim deset dana, posle kojih bi trebalo da se smanji temperatura, sa terapijom koja mi je promenjena. I oni su bili iznenađeni koliko je to trajalo, i koliko sam imala snage da se borim. Onaj veliki gvozden bolnički krevet, on se trese od groznice i udara u zid - opisala je Milica deo iskustva.

Naglasila je da ne bi volela da niko oseti kako izgledaju dani osobe koja je zaražena koronavirusom i koja je na lečenju.

- Taj napor i trud lekara, briga u svakom trenutku prema svakom pacijentu, rad sestara, njihovo danonoćno trčanje, neplanirani hitni slučajevi, rad u skafanderima, gde se vidi kako im curi znoj sa lica, a vidite i suze na njihovom licu kada izgube pacijenta u jednom danu... U tim noćima, vi samo čujete sanitet koji iz sata u sat dovozi nove pacijente. To su neke slike i situacije koje jednostavno, moram reći, ostavljaju rane u vašem srcu i u mislima“, ispričala je urednica i voditeljka RTS-a.

VODITELJKA RTS-A NE MOŽE VIŠE DA ĆUTI O BOLESTI

Printscreen/Instagram/milicavned

 

Meseci potrebni da se „profunkcioniše“

Milica je iz bolnice izašla sredinom marta prošle godie. Kaže da su joj, okvirno, bili potrebni i april i maj da „profunkcioniše".

- To znači da mogu da ustanem, da uradim ponešto sama u kući, da sebi spremim nešto da pojedem, da skuvam čaj, kafu, a negde u junu sam krenula da malo intenzivnije izlazim i da šetam. Preporuka je da, od tolikog mirovanja, se šeta, ali simptomi traju. Ja jesam dobro, ali ja i dalje osećam simpome koji su značajno manji nego što su bili, taj neki zamor, premor, bol mišića i zglobova, lupanje srca koje se pojavi često noću, iz čista mira...“, rekla je Milica, koja je govorila i o periodu tokom kojeg je imala i postkovid simptome.

- Trebalo je da idem na godišnji odmor na more, ali vratila se neka postkovid varijanta tokom deset dana, u formi respiratorne infekcije, intenzivnog kašlja, sinuzitis, laringitis, faringitis... bez temperature - rekla je prošle godine Milica, i dodala da je u međuvremenu dobila i drugu dozu vakcine i pre povratka na posao, otišla na planinu.

To iskustvo je uporedila sa vožnjom rekavši da su njene aktivnosti sada „druga, eventualno, treća brzina".

- Inače vozim u petoj, i vozila sam u petoj! Ne znam kada ću se vratiti u petu brzinu - rekla je Milica Nedić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading