OGLASIO SE GLUMAC NAKON OPTUŽBI MIRE FURLAN! Imao da poruči samo jednu stvar
Alo

- Rade Šerbedžija je dobar momak, a ja loša cura, omiljena hrvatska veštica - napisala je Mira Furlan u svojoj autobiografiji "Voli me više od svega na svijetu". Glumica je u svojim memoarima opisala događaje zbog kojih je, kako je navela, bila razočarana u Šerbedžiju.

Kada se 2002. godine, posle gotovo dve decenije, vratila u Hrvatsku kako bi igrala naslovnu ulogu u "Medeji", u pozorištu Radeta Šerbedžije Ulysses na Brionima i režiji Lenke Udovički Mira Furlan nije ni slutila šta je čeka. Ali, imala je neki loš predosećaj, jer ovako piše:

- Zašto sam bila toliko nemirna? Zašto mi je sve to trebalo? Zašto mi stalno treba dokaz vlastite vrijednosti? Zašto ne mogu biti na miru? Takve su bile okolnosti i moje misli kad me nazvao Rade. On je osnivao novi teatar na Brionima u Istri, najprogresivnijem, najliberalnijem dijelu inače vrlo desničarske, konzervativne Hrvatske - napisala je Mira. 

OGLASIO SE GLUMAC NAKON OPTUŽBI MIRE FURLAN! Imao da poruči samo jednu stvar

Aloi

 

Iako je glumicu kopkalo zašto se njen kolega, i do tada prijatelj, odlučio da napravi teatar baš na Brionima, nije se usudila da ga to pita:

- Borila sam se da donesem odluku: da li se želim `službeno` vratiti (što bi uključivalo gladne medije, paparazze, zlonamjernu štampu)? Nismo li rekli `nikad više` toliko puta? Zar moje iskustvo na zagrebačkom suđenju nije bilo više nego dovoljno? No u toj je ideji bilo nešto neodoljivo. Vratiti se, ponovno igrati na svom jeziku -  Mira je to napisala, kako prenose mediji, zato što je 1991. godine bila praktično izgnana iz Zagreba.

U Hrvatskoj se u to vreme vodila hajka protiv glumice zbog "izdaje" zemlje. Na "stub srama" velika glumica stavljena je zbog veze sa rediteljem Goranom Gajićem, uloge u "Pozorišnim iluzijama" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu… Sramni feljton pod naslovom "Težak život lake žene" objavljivao je "Globus", dobila je otkaz u HNK, oduzet joj je stan... Bila je prinuđena da se preseli u Beograd sa Gajićem, da bi na kraju, usred ratnog ludila na ovim prostorima, emigrirali u Ameriku.

I kada je presekla da će se vratiti u Hrvatsku koja joj je okrenula leđa, ispostavilo se da će uleteti u haos. Ali, prvi dani nisu bili znaci da će išta krenuti po zlu:

- More je bilo plavo i svjetlucalo se, borovi su mirisali kao što mirišu samo borovi uz Jadran, zrikavci su bili komično glasni. To je mjesto bilo čisto savršenstvo. Radina i Lenkina divna kuća uz more bila je idealno mjesto za rad. Tu smo imali svoje prve čitaće probe, sjedeći oko predivnog stola napravljenog od jednog komada kamena, pod visokim jablanovima u Radinu vrtu. Za vrijeme pauza plivali smo u toplom Jadranskom moru. Rade je bio savršen domaćin, pekao za sve nas ribu na roštilju i točio nam najbolja istarska vina - piše Mira Furlan u svojoj autobiografiji.

Ali, posle te početne idile, već narednog dana za doručkom niko ne želi da sedne s njom.

OGLASIO SE GLUMAC NAKON OPTUŽBI MIRE FURLAN! Imao da poruči samo jednu stvar

Printscreen

 

- Rade prolazi kraj mog stola i ne okrenuvši se da me pozdravi. Lenka me hladno gleda. Svi drugi glumci gledaju svoja posla, i ne primjećuju da sam tu. Hm, razmišljam, u čemu bi mogla biti stvar? Na probi nitko ne kaže ni riječ. Svi se prave da je sve u redu. Ali nema sumnje: vibra se promijenila. Lenka, blaga, dopadljiva žena, neočekivano počinje pokazivati svoje totalitarne crte - seća se glumica u memoarima.

I Rade se ponaša u sličnom "tonu", poručujući joj:

- Ne možeš je tako igrati, iz svojeg osobnog bijesa. Medeja nije bijesna žena; ona je povrijeđena žena. Ne možeš koristiti ovu pozornicu ili ulogu da pokazuješ svoju ljutnju na Hrvatsku. Ovo nije mjesto da rigaš vatru na Hrvate u publici - rekao je tada glumac.

Rade, kako beleži, prestaje i da joj se javlja. A nenadan susret sa novim hrvatskim bogatašem bilo je pravo otrežnjenje, jer joj poručuje:

- Rade nas je uspio uvjeriti da je mislio ozbiljno kad se ispričao. Ti se nisi čak ni ispričala. A ni osmijeh ti nije skroz uvjerljiv. Ne možemo ti baš vjerovati - napisala je glumica.

Znala je tad da je "Rade in, a ona out":

- Rade je uspješno postao `dobar momak`. Ja pak moram ostati `loš momak` ili, još bolje `loša cura` i omiljena hrvatska vještica - rekla je tada glumica.

Kako su mučni dani, koje joj je donekle olakšao Radko Polič (takođe igrao u "Medeji", prim.aut), prolazili u sećanje joj se vratio skori intervju s Šerbedžijom, u kojem nije želeo da komentariše to što joj je Grad Zagreb oduzeo stan.

OGLASIO SE GLUMAC NAKON OPTUŽBI MIRE FURLAN! Imao da poruči samo jednu stvar

Alo

 

- Da li je to bio onaj isti čovjek koji me je nazvao kad sam se prvi put vratila u Zagreb radi suđenja? Da li je to onaj čovjek koji me je uvjerio da se vratim u Hrvatsku nakon svega što se desilo? Tko je zapravo taj čovjek? - beleži Mira Furlan u memoarima.

Nakon premijere "Medeje", i posle svega, tražila je Šerbedžiju. Prišla mu je s osmehom, ali dočekao ju je zid ćutanja, zbog čega se upitala "što je pošlo ukrivo?":

- Njegov je bijes opipljiv. Jednostavno mi ne može stisnuti ruku. Umjesto toga hladno me pogleda pa kaže: `Žao mi je što si uspjela postići samo sedamdeset posto ove uloge - 

Kada je naredne godine ponovo došla na Brione kako bi igrala Medeju, opet je naišla na njoj nejasno neprijateljstvo. Niko više na Brionima nije hteo ni da je pozdravi, i opet je bila, kako je to okarakterisala, Glavna veštica!

I kako se "idila" završila? Tako što je na nagovor supruga Gorana Gajića okrenula Radeta Šerbedžiju i kada joj se javio na telefon upitala ga je "šta se dešava", uz molbu za objašnjenje. A ovakav odgovor je dobila:

- Što želiš reći? Ništa se ne dešava. Ne znam o čemu pričaš. Izmišljaš stvari. Luda si, to se dešava. Predlažem ti da potražiš psihijatra - glasio je odgovor.

Na Mirino zapanjeno pitanje da li je to jedina stvar koju ima da joj kaže, odgovor je bio potvrdan. Znala je Mira Furlan, kako je zaključila u svojoj autobiografiji "Voli me više od svega na svijetu", da je po drugi put isterana iz Hrvatske, ali ovoga puta od prijatelja:

 - Nikad više nećemo progovoriti ni riječ... - napisala je tada glumica.

Povodom svega što je napisala Mira, Šerbedžija je imao da poruči samo jednu rečenicu.

- Ne želim davati izjave, razumite me - rekao je Rade Šerbedžija kratko za "Novu".

PROCENJENO NA VIŠE MILIONA EVRA! Ovako će biti podeljena imovina Lazara i Danice Ristovski nakon razvoda!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
ljuba

15.02.2022 14:23

Rade je jedan poltron, protuva i srbomrzac. Mira je za psihijatra zato što je otišla da igra na Brionima, i sledeće godine ponovo otišla,posle onog šikaniranja.

Anka

15.02.2022 15:03

Rade Šerbedžija je slina od čoveka. Zna i on da je upravo to.

pada perje

15.02.2022 15:10

Rade je poznata shlihtara...to je to

Dragi

15.02.2022 15:18

Slava velikoj glumici i sami Srbi se groze svojih pohrvatljenih Srba,pomuslimančenih Srba,pošipterenih Srba jer su oni mnogo gori od nabrojanih ekstremista a svaka čast poštenim pobrojemim nacijama.

Prokopije

15.02.2022 15:20

Rade Šerbedžija je jedna prodana duša,jedan lik za koji je teško naći lepu reč. Veliki hrvat,a nebitan srbin,da baš tako! Ostavimo glumu po strani,ovde je reč o sasvim nečemu drugom! Ali uskoro će te i tvoji hrvati pljunuti,a srbi će da shvate da ti ipak nisi njihov.