Iva Štrljić
Foto: Alo/Dejan Briza

Glumica Iva Štrljić u iskrenom razgovoru za Alo! otkrila nam je kako izgleda Vaskrs u njenom domu, s kim provodi jedan od najvećih hrišćanskih praznika, ali i koje jelo se obavezno nađe na trpezi toga dana.

Kako je navela, raduje je harmonična atmosfera koja vlada u narodu kad god dođe vreme praznika, pa i sama rado neguje tradicionalne vrednosti

Šta vas najviše asocira na Vaskrs i period najradosnijeg praznika?

- Ono gde se na najlepši način oseća divna atmosfera Vaskrsa jesu deca i njihova radost tokom praznika. Nekako se uvek nepogrešivo baš tih dana setim vremena provedenog sa mojom bakom Bosiljkom, uz koju sam kao devojčica najčešće i farbala jaja. Kada govorimo o Vaskrsu, uvek prednost dajem osećanjima, potrebi da čovek bude bolji i toj nekoj pitomosti koju sa sobom nosi i usredseređena sam na njih više nego na pravila koja nalaže tradicija u našim porodičnim domovima.

"U ljubavi je najveća moć za sve nas"

Da li volite Uskrs da provedete u krugu prijatelja, porodice ili pak završavate poslovne obaveze?

- Volim da dane praznika posvetim ljudima koje volim, koji su mi dragi i važni, pa se nekako potrudim da se ili vidim s njima ili makar čujem tog dana i kažem im neku lepu reč podrške. U ljubavi je najveća moć za sve nas. Osoba sam koja voli da radi punom parom, naravno da je i posao u toj sferi onoga što volim i što mi je ključno za miran i kvalitetan dan, pa samim tim i obavim sve što treba da je vezano za posao.

Da li farbanje uskršnjih jaja prepušate mami ili sami farbate i ukrašavate po svojoj volji?

- Jaja farba i mama, ali i ja volim time da se pozabavim, posebno u društvu dece mojih prijatelja. Uvek mi je milo i posebno me raduje kad vidim koliko im farbanje jaja pričinjava zadovoljstvo i zabavu. To su posebni momenti jedne nevine sreće koju je uživanje posmatrati. Samo posmatranje u meni izaziva mir.

 

Kojom tehnikom se služite kada farbate uskršnja jaja i da li volite da pratite trendove ili se držite tradicije?

- Sećam se tehnika koje su bile vrlo zastupljene kada sam bila mala. To su pretežno bila crvena jaja i sličice na njima. Vidim da je danas farbanje dobilo posebnu notu, pa su tu i šljokičasta, šarena, ispisana. Ipak, najviše volim jednostavna, jarkocrvena jaja.

Da li ste u detinjstvu težili da budete neko ko ima najjače uskršnje jaje ili ste s lakoćom prihvatali poraz u kucanju?

- Volim da pobeđujem u kucanju, ali ne shvatam to kao neki trenutak borbe za nešto već kao finu priliku da se okupimo i da zajedno uživamo u lepim momentima koji ostanu u sećanju svakome od nas.

Kako izgleda vaš vaskršnji dan? Odlazite kod najbližih ili čekate goste u svom stanu, imate li poseban ritual?

- Vaskršnji dan obavezno provodim s mamom i bratom, ali opet kažem tog dana se uvek vidim i s drugim ljudima koji imaju posebno mesto u mom životu. To i jeste ono najčudesnije kod ovog praznika. Ta prilika da nekome glasnije pokažeš koliko ga voliš.

Koje jelo se obavezno nalazi na vašoj uskršnjoj trpezi?

- Pošto sam veliki stručnjak za slane torte, to uvek bude naka od njih. Naravno, tu su i ostali specijaliteti, ali iskusno navodim ono u čemu sam najbolja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading