Austrija, Beč, policija
Tanjug/AP
Austrija, Beč, policija

Tanjug/AP

Austrija, Beč, policija, Foto: Tanjug/AP

Članovi porote jednoglasno su ocenili da je on u ime Islamske države pre dve godine u Nemačkoj pokušao u četiri navrata da izazove iskliznuće vozova iz šina.

Napadi su bili neuspešni, zato što je najpre jedna metalno-drvena konstrukcija bila prekratka, a kasnije što jedna čelična žica nije bila dovoljno jaka da izazove iskliznuće voza.

Tokom suđenja Iračanin je kazao da nikada nije imao nameru da dovede do iskliznića voza, već da je želeo da privuče pažnju Nemačke, odnosno EU, kako bi se povukle vojne snage iz Iraka.

Da bi to postigao, tvrdio je, na mestima pokušaja terorističkog akta, ostavljao je pismo u kojem Islamska država preuzima odgovornost.

"Počinio sam gluposti“, rekao je pred sudijom i dodao da je to bila velika, nepromišljena greška.

Iračanin, koji je navodno bio politički progonjen u njegovoj domovini, izbegao je u Austriju 2012. godine, gde je godinu dana kasnije dobio status izbeglice, pa je u okviru spajanja porodice doveo svoju suprugu i četvoro dece.

Već prilikom dolaska u Austriju, on je, prema tužilaštvu, imao aktivne kontakte sa Islamskom državom.

Tako je redovno bio u komunikaciji sa jednim Iračaninom koji živi u Švajcarskoj i kojih je pre tri godine osuđen kao glava jedne ćelije Islamske države.

Jedan članak ga je naveo da u Nemačkoj pokuša da izvrši diverziju na vozove.