Matura
Shutterstock
Matura

Shutterstock

Matura, Foto: Shutterstock

Kratka ili dugačka haljina, leptir-mašna ili kravata, cipele ili sandale, lokne ili punđa, samo su neke od dilema koje zadaju glavobolju najstarijim osnovcima i srednjoškolcima, budući da je uveliko počelo odbrojavanje do dugoočekivane maturske večeri. Trgovci, kozmetičari, frizeri i ugostitelji već zadovoljno trljaju ruke, a roditelji se spremaju da progutaju knedlu i iskeširaju sve ono što je neophodno za gala veče svoje dece.

Meso

Alo!/ Dejan Briza

- Majka sam osmaka i maturantkinje gimnazije. Suprug i ja imamo prosečne plate i morali smo da uzmemo kredit kako bismo decu obukli za matursko veče i platili sve što je neophodno. Uz troškove pripremne nastave za fakultet, odnosno srednju školu, matursko veče nas je zaista uništilo, ali ne možemo da im uskratimo to zadovoljstvo. Ako preživimo ovo, ništa nam neće teško pasti - kaže za „Alo!“ A. L. (48), službenica banke.

Dizajnirane toalete

Za toaletu po meri, uz garanciju da će maturantkinja biti autentična, neophodno je izdvojiti od 16.000 do 50.000 dinara, a jedna modna dizajnerka našla je rešenje kako da maturantkinje ne dožive neprijatno iznenađenje kada se pojave na maturskoj večeri. Naime, napravila je bazu podataka svojih klijentkinja kako se ne bi desilo da dve učenice iz iste škole ponesu istu haljinu na maturskoj večeri.

Organizatori maturskih balova u Beogradu za „Alo!“ navode da se cene proslava nisu menjale u odnosu na prošlu godinu i da iznose od 4.600 do 7.600 dinara. U cenu je uračunat koktel dobrodošlice, svečana večera, usluge obezbeđenja, fotografa, DVD snimak večeri i druženje od 21 čas do četiri sata ujutru. U nekim luksuznim hotelima biće i poklona za najbolji plesni par i đaka generacije poput parfema i putovanja u Grčku. 

- Maturanti će morati dodatno da plate samo fotografije i strana alkoholna pića - ističu iz agencije koja godinama organizuje maturske proslave u prestonici.
Međutim, najveći trošak za kućni budžet sigurno predstavlja svečana toaleta ili odelo za maturanta, uz koje je neophodno iskombinovati prikladnu obuću i nakit.

Za maturu silikoni!

Mnogi pedagozi tvrde da su maturske večeri izgubile smisao jer su se pretvorile u paradu šunda i kiča. Profesor psihologije dr Radomir Čolaković navodi za „Alo!“ da kada dođe vreme maturskih balova, greše i roditelji i deca jer bespotrebno oko toga prave pompu.

- Primetio sam da su se mature pretvorile u takmičenja u glamuroznom oblačenju. Učenici u tom dobu žele što pre da zakorače u svet odraslih i prolaze kroz razvojnu krizu. Međutim, veća je tragedija što im roditelji u tom dobu povlađuju i na njima leče i svoje komplekse. Lično sam se uverio da neki roditelji za završetak školovanja poklanjaju svojoj deci estetske operacije za klempave uši, smanjenje nosa, povećanje grudi - kaže Čolaković.

Cene balskih haljina u buticima kreću se od 5.000 za one svedenije do 40.000 dinara za raskošne toalete sa kristalima i perlicama. Za elegantne sandale ili cipele koje će maturantkinje poneti uz haljine neophodno je izdvojiti od 2.000 do 9.000 dinara i više, dok najjeftinija pismo-tašna košta 2.500. Naravno, tu nije kraj troškovima jer je čitavu modnu kombinaciju neophodno upotpuniti nakitom i tome dodati izdatke za frizera i profesionalnog šminkera, koji staje od 1.500 do čak 10.000 dinara. 

Momci zasigurno imaju manje muka oko izbora, ali svako za odelo, košulju, leptir-mašnu i elegantne cipele treba da izdvoji minimalno 35.000 dinara, a sve cene vidite u pravougaoniku ispod.

Jeftinije proslave u unutrašnjosti!

Cena maturskih balova je znatno jeftinija u unutrašnjosti Srbije. Tako je za matursko veče u jednom poznatom novosadskom hotelu potrebno izdvojiti od 2.800 do 4.000 dinara. U tu cenu uračunati su svečana večera, muzika, fotograf i vatromet, a đak generacije dobija vaučer za velnes centar hotela. Još povoljnije je u Kragujevcu, gde je za hotelsku proslavu mature dovoljno izdvojiti samo 1.500 dinara, a u tu cenu uračunati su neograničeno konzumiranje bezalkoholnog pića i gala večera.

 

 
plaža, devojke, more

Shutterstock

 

Novac koji je neophodno izdvojiti za matursko veče

Maturski bal - od 1.500 do 7.600 dinara

Haljina - od 5.000 do 50.000 dinara

Sandale/cipele - od 2.000 do 9.000 dinara

Odelo, leptir-mašna, košulja, cipele - od 35.000 do 80.000 dinara

Šminka - od 1.500 do 10.000 dinara

Frizura - od 1.500 do 5.000 dinara

Taksi - minimalno 2.000 dinara