Aleksandar Vučić, vrh EU
Alo.rs
Aleksandar Vučić, vrh EU

Alo.rs

Aleksandar Vučić, vrh EU, Foto: Alo.rs

 

Posle nešto više od mesec dana neizvesnosti na vanrednom samitu evropski lideri su konačno postigli dogovor o tome ko će voditi evropske institucije u narednih pet godina. Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen predložena je za predsednicu Evropske komisije i trebala bi ako to odobiri Evropski parlament postane prva žena predsednik Evropske komisije.

Prema dogovoru lidera EU posle kraćih nesuglasica i međusobnih trvenja na čelo Evropskog saveta trebalo bi da dođe belgijski primijer Šarl Mišel. Na mesto šefa diplomatije umesto Federike Mogerini pripalo bi španskom ministru spoljnih poslova Đozepu Borelu.

Novi vrh Evrope

Printscreen

 

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard predložena je za šefa Evropske centralne banke. Ona je na Tviteru objavila da joj je čast što je nominivana za tu dužnost i objavila da privremeno odustaje od pozicije u MMF-u.

 

Inače svi predloženi kandidati na ključne pozicije u EU su u odličnim odnosima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Novi kandidati Evropske komisije su inače u srdačnim odnosima sa predsednikom Srbije i svaki put imali su pohvale za njegovu politiku, što su na nebrojeno samita i susreta pokazali.

U okviru bloga koji se bavi EU samitom i imenovanjima na vodeće pozicije EU institucija evropski portal Politiko navodi da bi španski ministar spoljnih poslova ukoliko bude izabran na mesto novog šefa EU diplomatije bio i novi posrednik u dijalogu Srbije i Kosova koji za cilj ima normalizaciju odnosa.

Borel

Tanjug

 

 

Izbor predsednika Evropske komisije, šefa diplomatije i drugih članova Komisije treba da odobri Evropski parlament na glasanju pre njihovog zvaničnog imenovanja u Evropskom savetu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Njihov mandat traje pet godina, od završetka mandata aktuelnog sastava Evropske komisije do 31. oktobra 2024. godine.

Mandat predsednika Evropske centralne banke, za kojeg je predložena Kristin Lagard, traje osam godina i ne može se obnoviti.