MAĐARI DOBILI NAJSAVREMENIJA BORBENA VOZILA Nova udarna pesnica mađarske vojske (FOTO/VIDEO)
Printscreen

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ukupno će biti isporučeno 209 borbenih vozila tog tipa za preoružanje madjarskih mehanizovanih bataljona koji su sada opremljeni tehnikom nasledjenom iz vremena Varšavskog pakta.

MAĐARI DOBILI NAJSAVREMENIJA BORBENA VOZILA Nova udarna pesnica mađarske vojske (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

"Linksovi su najsavremenija vozila u svojoj klasi. Pored raznovrsnih senzora, sistema zaštite, topa, mitraljezima nose i protivoklopne rakete i izvidjački dron. U okviru tog posla Rajnmetal će izraditi i devet tenkova za izvlačenje, devet tenkova nosača lansirnog mosta i 16 terenskih vozila koji će biti prateća tehnika za podršku mehanizovnnih bataljona", navodi se.

Portal podseća da je jačanje madjarske vojske deo programa "Zrinski 2026" za potpunu obnovu naoružanja - od automatske puške do tenkova.

"Temeljito se pristupilo analizi tržišta i nabavljaju se sistemi ratne tehnike koji se cene kao najsavremeniji, ali i politički i ekonomski pogodni za zaštitu madjarskih nacionalnih interesa... Bitan zahtev koji se postavlja u pregovorima o nabavci nove tehnike za mađarsku vojsku je prenos proizvodnje dela elemenata ili finalna montaža u madjarskoj vojnoj industriji koja je doskora bila marginalni deo nacionalne ekonomije", piše u tekstu.

Planirano je da prvih 46 vozila stigne iz Nemačke a da do kraja 2023. godine proizvodnja počne u novoj fabrici u madjarskom gradu Zalaegeršeg, gde treba da bude izradjeno još 163 vozila.

Predvidjeno je da se na poslu proizvodnje Linksa okupi i obuči kadar i da ta fabrika kasnije postane jezgro buduće madjarske vojne industrije.

U osnovnoj varijanti borbenog vozila pešadije Links ima tri člana posade - komandira, nišandžiju i vozača i ukrcano odeljenje od osam pešadinaca.

MAĐARI DOBILI NAJSAVREMENIJA BORBENA VOZILA Nova udarna pesnica mađarske vojske (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

"Naoružanje vozila je vrlo snažno. Glavni adut je top kalibra 30 milimetara sa kojim je spregnut trocevni mitraljez kalibra 7,62 milimetra. Na kupoli je daljinski upravljanja borbena stanica sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetra. Za uništavanje tenkova i zaštićenih unosnih objekata Links ima lansere za izraelski protivoklopni raketni sistem Spajk dometa do 5,5 kilometra. Ako se gadja po letelici na maloj visini ona može da bude pogodjena na udaljenostima do 10 kilometra", piše u tekstu.

Deo madjarskih Linksova biće u varijantama za komandovanje, izvidjanje, navodjenje avijacije, izvlačenje ranjenika i obuku vozača. Za vatrenu podršku biće izradjeni na bazi Linksa samohodni minobacači kalibra 120 milimetra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading