KREĆE MASOVNA PROIZVODNJA SRPSKOG DRONA PEGAZ Bespilotne letelice budućnost odbrambene industrije (VIDEO)
Shutterstock

Kako je istaknuto, budućnost odbrambene industrije čine dronovi, bespilotne letelice, besposadna vozila, roboti i veštačka inteligencija, pa u tom smislu srpska vojska neće zaostajati za bilo kim u svetu. 

Podsetimo, prvi primerci domaće bespilotne letelice "pegaz" biće uvedeni u naoružanje do kraja ove godine. Oznake Vojske Srbije u prvom krugu, prema planovima, trebalo bi da ponesu tri daljinski vođena aparata, zajedno sa jednom zemaljskom stanicom.

Pomoć Kineza

Posle prijema prvih letelica, počeće serijska proizvodnja dronova prema potrebama naših oružanih snaga.

 

 

Završetak projekta "Pegaz", višegodišnjeg poduhvata domaćih inženjera, teško bi bio moguć bez pomoći Kine. Istim ugovorom kojim je Srbija kupila kineske dronove CH-92 dogovorena je i tehnološka pomoć u završetku srpskog "pegaza". Kinezi, koji već godinama uspešno proizvode bespilotne letelice, priskočili su oko linka, optoelektronike, autopilota i softvera. Naši dronovi isprva će biti naoružani kineskim raketama, a kasnije domaćim naoružanjem.

Ličiće na dron CH-92

Sastavni deo "kompleta" bespilotnih letelica "pegaz" je i zemaljska stanica, koja je zahvaljujući kineskim komponentama posle dužeg vremena kompletirana. Ovaj deo opreme razvijaju Vojnotehnički institut i Institut "Mihajlo Pupin", ali stanica bi teško zaživela bez kineske tehnologije.

Po okončanju razvoja, "pegaz" će biti veoma sličan dronu CH-92, opremljen gotovo identičnom uređajima, s tim što će zbog manjih dimenzija moći da nosi nešto manji komplet naoružanja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (3)

Loading
Ismajil

18.10.2022 04:05

Hvala Bogu da ima razumnih ljudi u Srbiji,i treba razvijati i praviti ove bespilotne letilice,ali ne desetak komada i tu stati,napraviti ih na milione i naoružati svaku iole manju jedinicu na celoj teritoriji Srbije,i obučavati sve ljude ,i muško i žensko,jedino tako možemo odvraćati neprijatelja sa naših granica

Ljubiša

18.10.2022 13:33

@Ismajil - A šta će nam? "Muškarci" nam idu na depiliranje, a beže od vojske. Ko će da se obučava na tim dronovima? Matorci?

Nikola

18.10.2022 04:13

Sta se pravite budale, sto odmah ne napravite 10 000 dronova i rijesite problem siptara, mudzosa i ujkica. Jednom zasvagda da oslobodimo Srpske Zemlje i posaljemo poruku zapadnim hazarskim nacistima. Od Bitolja (Monastira) preko Velesa i Stipa, Prizrena i Skadra, pa sve do Rumije, Zare (Zadra), Udbine, Slunja do Sunje i Grubisnog Polja kao i Belog Manastira. Rusima dozvolima da instaliraju rakete u srpskoj Petrinji i da uzivamo u hiljadugodisnjem miru dok na tv-u u direktnom prenosu gledamo nestanak zapadnog, trulog i dekadentnog, satanistickog drustva.