PUTIN ANGAŽOVAO ORUŽJE SUDNJEGA DANA? Misteriozno nestala podmornica koja može da opustoši gradove (VIDEO)
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je operativno angažovao ogromnu nuklearnu podmornicu Belgorod, koja je opremljena najnovijim oružjem „sudnjeg dana“, upozorile su članice NATO-a vojne alijanse.

Belgorod je, zapravo, nestao iz svoje matične baze u Arktičkom krugu i možda je na putu ka Karskom moru (deo Severnog ledenog okeana) da testira nuklearnu bombu Posejdon, navodi se u upozorenju NATO-a koje je procurilo u italijanske medije zbog vikend.

Posejdon je dron, ili torpedo, za koji se kaže da može da pređe velike udaljenosti pod vodom pre nego što detonira dovoljnom snagom da izazove nuklearni cunami visok skoro pola kilometra, dizajniran da uništi i ozrači obalne gradove, piše Dejli mejl.

NATO TRUPE STIŽU U UKRAJINU? Alijansa spremila odgovor Putinu - Alo.rs

Izazovi za Putina

Ako se test nastavi, to će biti Putinov najnoviji pokušaj da zastraši Zapad zbog neuspelog rata u Ukrajini, nakon što je osumnjičen da je naredio napade na gasovode Severni tok 1 i 2 prošle nedelje.

Belgorod je istaknut kao kandidat za diverzantsku misiju jer nosi i male podmornice dizajnirane da izvrše napade na podvodnu infrastrukturu.

Međutim, istovremeno se sumnja na umešanost ove podmornice jer je sa dužinom od 150 metara jedna od najvećih podmornica na svetu i bilo bi joj izuzetno teško da neotkrivena uđe u Baltik.

JASNA ODLUKA "Nećemo slati oružje Ukrajini" - Alo.rs

Takođe nije jasno da li bi Belgorod imao vremena da od matične baze u Belom moru stigne do Baltika, što je rastojanje nešto više od 4.800 kilometara, a da se njegovo odsustvo ne primeti.

NATO je naknadno upozorio saveznike da je podmornica nestala, ali je rekao da se veruje da i dalje deluje na Arktiku.

Ne zna se kada je tačno upozorenje poslato, ali je o tome u nedelju prvi izvestio italijanski list La Republika.

PUTIN ANGAŽOVAO ORUŽJE SUDNJEGA DANA? Misteriozno nestala podmornica koja može da opustoši gradove (VIDEO)

Wikipedia

 

Inače, podmornica Belgorod je u funkciji od jula.

Posejdon je jedno od četiri oružja sledeće generacije koje je Putin najavio još 2018. godine, a veruje se da je već operativno.

PUTIN ANGAŽOVAO ORUŽJE SUDNJEGA DANA? Misteriozno nestala podmornica koja može da opustoši gradove (VIDEO)

Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

 

Prema ruskim medijima, Posejdon je sposoban da pređe više od 9.500 kilometara pod vodom pre nego što eksplodira nuklearna bojeva glava od dve megatona. odnosno više od 130 puta veći od bombe bačene na Hirošimu.

To bi stvorilo "radijacioni cunami" visok do 500 metara koji bi mogao da uništi obalne gradove i pretvori ih u nuklearne pustinje, navode državni mediji.

"RUSIJA IMA PRAVO DA UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE" Medvedev pomenuo ova tri grada - Alo.rs

"Nova vrsta oružja"

Bojeva glava, inače, nikada nije testirana zbog međunarodnih zabrana testiranja nuklearnog oružja. Kršenje sporazuma testiranjem Posejdona, čak i u udaljenim i izolovanim vodama Arktika, bio bi izuzetno provokativan potez Kremlja.

Vest o mogućem testiranju dolazi u vrijeme ruskog zveckanja oružja ili prijetnje upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini, gdje su ruske snage zaglavile i pretrpjele poraze u ukrajinskim kontraofanzivama uz podršku zapadnih isporuka oružja.

Belgorod može da provede do 120 dana pod vodom bez izlaska na površinu. Ruska agencija TASS je ranije javila da Posejdon ima neograničen domet i maksimalnu brzinu veću od 200 kilometara na čas.

- Jedinstvene karakteristike sistema Posejdon pomoći će Ratnoj mornarici da se uspešno bori protiv nosača aviona i udarnih grupa potencijalnog protivnika na bilo kom okeanskom ratištu i uništi objekte obalske infrastrukture - rekao je glavni analitičar ruskog Generalštaba admiral Igor Katasonov.

- To je potpuno nova vrsta oružja koja će naterati zapadne mornarice da promene svoje planove i razviju nove protivmere - rekao je ekspert H I Saton, a citira La Repubblica.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading