RIVAL RUSKOJ NEMANI? Da li je novi glavni evropski borbeni tenk bolji od ruskog T-14 Armata?
AP Pavel Golovkin

Novi francusko-nemački glavni borbeni tenk je razvijen u okviru projekta EMBT skraćeno od Enhanced Main Battle Tank. Dizajn novog tenka podrazumeva četvoročlanu posadu raspoređenu na sledeći način: komandir tenka, nišandžija, vozač i operater. Novi tenk razvojne skraćenice EMBT razvijaju dve kompanije.

To su francuska odbrambena kompanija NEXTER Defence Systems i nemačka kompanija KMV odnosno Krauss-Maffei Vegmann. EMBT borbena platforma se može definisati kao mobilna i brza, a fleksibilana poput tenka Leopard, ali sa vatrenom moći francuskog tenka Leclerc.

Ovaj novi tenk je u stvari hibrid koji kombinuje telo tenka Leoparda 2A7 sa lakšom kupolom za dva člana posade sa tenka "Lekler". Novi tenk je naoružan glatkocevnim topom kalibra 120 mm i dužine 52 kalibra. Ispaljuje svu NATO municiju ovog kalibra. Ruski glavni borbeni tenk T-14 nove generacije zasnovan na univerzalnoj borbenoj platformi "Armata". Ruska oružna stanica sa topom 2A82-1M kalibra 125 mm je uparena sa automatskim punjačem.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading