"BARJAKTARI" STIŽU U SRBIJU? Ove letelice želi ceo svet, optimizam u Ratnom vazduhoplovstvu raste
EPA

Detalji dogovora o nabavci borbenih dronova utvrđeni su tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu, ali broj naručenih platformi nije saopšten. Interesovanje za kupovinu "bajraktara" u svetu je veliko, a kako je zvanično saopšteno, Srbija je - stala u red.

Da bi nabavka nove bespilotne letelice mogla da bude realizovana već sledeće godine nagovestio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je ostavio i dozu rezerve, jer, kako je rekao "bajraktare" želi "ceo svet".

 

 

- Ne želim da krijem da i mi želimo turske bespilotne letelice. Spremni smo da uvećamo našu potražnju i izdvojimo više novca, pa i nekoliko stotina miliona evra - rekao je Vučić, tokom Erdoganove posete.

U ovoj poruci državnog vrha poznavaoci procedura nabavke vazduhoplova prepoznali su da je Srbija prethodno definisala svoje potrebe - broj letelica, oprema, obuka, delovi - ali i da će ovaj paket biti dodatno proširen. To, praktično znači da će Vojska Srbije dobiti više turskih bespilotnih letelica nego što je prvobitno bilo predviđeno.

 

 

Mogućnost da će "bajraktari" nositi srpski grb uliva optimizam Ratnom vazduhoplovstvu, posebno što će njihova nabavka proširiti već postojeću flotu dronova. Vojska Srbije već raspolaže sa šest besposadnih vazduhoplova CH-92A, koje upotpunjavaju zemaljske stanice i raketno naoružanje. Očekuje se i realizacija narudžbine kineskih CH-95. Važnije od toga je što je domaća namenska industrija, uz ustupanje kineske tehnologije, potpuno ovladala proizvodnjom letećih dronova.

Finalni rezultat srpsko-kineske saradnje jeste domaća bespilotna letelica "pegaz". Prvi primerci su prošli sva testiranja, uključujući i bojeva gađanja i pred uvođenjem su u naoružanje VS. Planirano je da počne serijska proizvodnja, u okviru koje će za godinu i po dana biti "izbačeno" ukupno 12 letelica.

"Bajraktar" je jedan do najsupešnijih turskih vojnih razvojnih projekata. Njegova borbena verzija zaživela je 2014. godine, kada je izviđačka verzija ovog drona ušla u tursku armiju. Pravi bum u svetu "bajraktar" je napravio posle rata u Nagorno-Karabahu, gde su borbeni dronovi ovog tipa iz sastava azerbejdžanske vojske naneli izuzetno velike gubitke jermenskim snagama. Procenjuje se da su ovi dronovi uništili gotovo 90 jermenskih tenkova T-72 i nešto više od 30 oklopnih vozila.

 
GUŽVA U TURSKOJ PRODAVNICI

Srbija je stala u red za kupovinu "bajraktara" u kome je trenutno najmanje petnaestak država iz sveta. Na ovom spisku su Mađarska, Bugarska, Albanija, Poljska, Irak, Liberija, Oman... Pored Turske i Azerbejdžana, ovi dronovi već su u operativnoj upotrebi u Ukrajini, ali i Etiopiji, Libiji, Maroku, Kataru, Pakistanu... Iste borbene dronove namerava na kupi i susedna Rumunija, a tri sistema "bajraktara" sa 18 letelica, uz paket opreme i obuku, procenjena su na 300 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Mile lala

09.09.2022 10:44

Najviše para odlazi u privatne džepove kupovinom oružja u inostranstvu. A najmanje ako sam u svojoj državi osnuješ svoju proizvodnju. Pa vi vidite.

Bungi

09.09.2022 11:18

Skupo.Za jednog Barjaktara možemo napraviti 5 naših Pegaza koji su zajedno, sigurno mnogo ubitačniji nego jedan Barjaktar.

Mile

09.09.2022 11:58

Cuj to Bajraktar dron će da naruče,sta ce vam to pored Mitovicevih dronova zar nisu Željkovi najbolji???