PENTAGON OBUSTAVIO ISPORUKE F-35 Otkrivena veza sa Kinom
Printscreen

Kako je juče saopšteno iz Pentagona, razlog je to što avion sadrži komponentu napravljenu od legure poreklom iz Kine, čime se krše federalni propisi, prenosi RT.

Ministarstvo navodi da je razlog za tu odluku bio magnet u motoru, koji koristi leguru kobalta i samarijuma koja potiče iz Kine. Preciznije, taj magnet je deo turbomotora koji pogoni starter generator za motor aviona.

Prema navodima Pentagona, taj materijal ne predstavlja nikakvu opasnost.

"Utvrdili smo da taj magnet ne prenosi informacije niti šteti integritetu letelice kao i da ne postoje rizici povezani s njim u pogledu performansi, kvaliteta, bezbednosti", rekao je portparol Pentagona Ra Gemer, dodavši da će svi ranije isporučeni F-35 nastaviti normalno operacije.

Kako sada stoje stvari, propisi SAD i politika Pentagona zabranjuju korišćenje određenih metala i legura iz niza zemalja, među kojima su Kina, Iran, Severna Koreja i Rusija.

Prema rečima portparola Pentagona, Lokid Martin, glavni proizvođač lovca pete generacije, svojevoljno je prijavio nepravilnost i već je pronašao alternativni izvor za tu komponentu. Sprovodi se i istraga o tome kako je došlo do te greške, dodao je.

Kompanija planira da vojsci SAD i međunarodnim partnerima isporuči do 153 tih aviona u 2022, a dosad je isporučeno 88.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading