SNAŽNO POJAČANJE SRPSKE VOJSKE Stižu turske zveri (FOTO/VIDEO)
Printscreen

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je dvodnevoj u posti Srbiji, a između ostalog, predsednik Srbije i on su razgovarali i o većoj vojnoj saradnji i saradnji namenskih industrija.

 

Predsednik Vučić je istakao da Srbija želi da kupi bespilotne letelice Bajraktar, koje želi ceo svet i da se "nadamo se da ćemo sledeće godine moći to da realizujemo."

- Spremni smo da platimo značajno više novca od prvobitno planiranih nekoliko desetina miliona, na nekoliko stotina evra - istakao je predsednik Vučić.

AP Promo

 

 

Specifikacije drona

Dron Bajraktar TB2 razvija i proizvodi turska kompanija „Bajkar“, u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine postala je pravi gigant naoružanja tokom vlade Erdoganove stranke AKP. Firma pripada porodici Bajraktar, čiji je član i zet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Njegov zet Seldžuk Bajraktar je tehnički direktor kompanije.

Kompanija „Bajkar“ je, prema njihovim sopstvenim navodima, od 2006. do 2021. sedmostruko povećala izvoz.

Borbeni dron Bajraktar TB2 poručilo je 16 zemalja, među kojima su i Ukrajina, Azerbejdžan, Maroko, Tunis, Katar, Kirgistan i Turkmenistan. Poljska je bila prva članica NATO koja je prošle godine objavila da je naručila 24 drona.

Bajraktar TB2 je već bio u akcijama u Iraku i Siriji, a Azerbejdžan ga je u Nagorno-Karabahu koristio protiv jermenskih milicija. U Libiji je korišćen protiv vojske komandanta Kalife Haftara.

Bajraktar TB2 dugačak je 6,50 i ima raspon krila od dvanaest metara. Može da ostane u vazduhu više od 24 sata i ima maksimalnu brzinu od oko 220 kilometara na sat. Stručnjaci navode da je jeftiniji od zapadne konkurencije.

Komentari (1)

Loading
Solo

07.09.2022 20:47

Nije mi jasno da imamo kadar da pravimo avione kao sto su: Orao i Galeb pa i manje avioncice a nemozemo da proizvodim bolje "dronove"..Pa daj klicima iz tehnickih skola pa cemo da vidimo..!!!