SUPERSONIČNA ZVER O KOJOJ SE MALO ZNA Turska na godišnjicu Republike predstavlja nacionalni borbeni avion
Shutterstock

Turska vrši poslednje pripreme za prvi let naprednog trenažnog i lakog jurišnog aviona.

Turska uprava avio i svemirske industrije (TUSAS) zvanično će predstaviti autohtoni mlazni avion Hurjet 18. marta 2023. godine, na stotu godišnjicu Republike Turske, javlja Agencija Anadolija.

Avion poseduje širok spektar mogućnosti i veliku nosivost na bojnom polju.

U organizaciji Ministarstva industrije i tehnologije Turske i Fondacije turski tehnološki tim T3 na Aerodromu "Samsun Carsamba”, u turskom gradu Samsunu, održava se svetski festival vazduhoplovstva "Teknofest Karadeniz”.

U sklopu ovog tehnološkog događaja izložene su brojne letelice i bespilotni borbeni avioni, a organizuju se i razne aktivnosti za učesnike, prenosi Al Džazira

Obeležavanje 100. godišnjice Republike

Generalni direktor TUSAS-a Temel Kotil rekao je da kompanija koju predvodi svake godine s novim izumima učestvuje na "Teknofestu”, napominjući da ove godine za decu organizuju obuku o robotima.

"Želimo, takođe, da pokažemo deci i mladima da nije tako teško napraviti avion. Ovaj događaj je ispunio svrhu, jer je interes za festival u Samsunu veliki”, kazao je on.

Kotil je istakao da se već pripremaju za obeležavanje 100. godišnjice Republike Turske naredne godine, kada će predstaviti novu letelicu.

"Pripremamo Hurjet, nacionalni borbeni avion, i Atak-2, koje ćemo predstaviti 18. marta 2023”, rekao je.

Kako je kazao, razvoj nacionalnog borbenog aviona je veoma važan projekat za Tursku.

Završno montiranje Hurjeta pri kraju

"Završno montiranje Hurjeta je pri kraju. Sad se radi njegov unutrašnji deo i uskoro će biti postavljen na stajni trap. Fokusirani smo na terenska testiranja i njegov let 18. marta 2023. godine”, rekao je.

Kotil je istakao da brojni visoki državnici iz stranih zemalja posećuju njihovu kompaniju i pokazuju interesovanje za letelice koje proizvode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading