RAZORNO ORUŽJE KINESKE ARMIJE Ovo je jedna od najsmrtonosnijih raketa na svetu (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Dongfeng 41 (DF-41), je kineska interkontinentalna balistička raketa četvrte generacije, u službi Raketne snage Narodno oslobodilačke armije Kine.

RAZORNO ORUŽJE KINESKE ARMIJE Ovo je jedna od najsmrtonosnijih raketa na svetu (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Ng Han Guan

 

DF-41 je trenutno najmoćnija interkontinentalna balistička raketa (ICBM), razvijena u Kini. Jedna je od najsmrtonosnijih ICBM na svetu. Zasnovana je na osmo-osovinskom lanseru i po konceptu je slična ruskim drumskim pokretnim ICBM kao što su Topol-M i Jars.

Prvo probno lansiranje ove rakete izvršeno je 2013. godine, a drugo je usledilo 2014. Neki izvori navode da je raketa DF-41A izvedena 2016. ili 2017. godine. 

DF-41 je raketa na čvrsto gorivo. Ima procenjeni domet od 12.000 km/č. Njen domet je dovoljan da stigne do svih područja Sjedinjenih Država, Evrope i Rusije. Ova raketa je izuzetno razorna i može da uništi čitave zemlje.

Kina je 1. oktobra 2019. na svoju 70. godišnjicu prikazala rakete na velikoj vojnoj paradi.

Oružje

Ova raketa ima interni navigacioni sistem sa ažuriranjem autohtonog kineskog satelitskog navigacionog sistema BeiDou. Mogao bi biti precizan do 150 metara, ili možda čak i precizniji.

Projektil DF-41 nosi specijalna šasija na točkovima Taian HTF5980 sa konfiguracijom 16k16. Ovo vozilo ima izvestan stepen mobilnosti i može da se kreće po različitim terenima. Iako je uglavnom namenjen za upotrebu na putevima sa tvrdom podlogom. Tokom vojne parade 2019. godine otkrivena je malo poboljšana šasija Taian HTF5980A.

Zanimljivo je da je Kina od beloruske kompanije MZKT dobila niz tehnologija šasija teških vozila visoke mobilnosti. Osnovano je zajedničko kinesko i belorusko preduzeće za proizvodnju specijalnih šasija na točkovima u Kini.

Konačno, broj kineskih višeosovinskih vozila, dizajniranih da nose balističke rakete. pojavili su se na osnovu beloruskih dizajna i tehnologije MZKT.

Štaviše, Kina je brzo postala druga zemlja posle Belorusije, sposobna da dizajnira i proizvodi lansirna vozila za ultra teške interkontinentalne rakete. Čak i Rusiji, koja je istorijski koristila drumske pokretne ICBM, nedostaje ova tehnologija i stručnost, i nabavlja lansere iz Belorusije.

Operativna upotreba

Određeni broj prethodnih kineskih drumskih ICBM-a je uskladišten u tunelima. Otuda su projektili dobro zaštićeni. Kada su u stanju visoke pripravnosti, drumski pokretni lanseri napuštaju tunele i ispaljuju svoje projektile sa obližnjih lansirnih pozicija.

Alternativno, vozila lansera mogu napustiti svoje baze i delovati neprimećeno u udaljenim oblastima. Njihova autonomija omogućava vozilima da rade na području koje je ekvivalentno maloj evropskoj zemlji. Dakle, mobilne kineske rakete je obično teže presresti i uništiti nego stacionarne rakete bazirane na silosima.

Opšte karakteristike

Težina: ~42.000 kg
Dužina: ~15 m 
Prečnik: ~2,25 m
Bojeva glava: Nuklearna 10 MIRV (jedan 1 MT ili MIRV sa izborom 20, 90, 150, 250 kTs)
Motor: Trostepeno čvrsto gorivo
Operativni domet: ~12.000 - 14.000 km
Brzina: 25 maha
Lansiranje: Platforma Silos, drumski-mobilni TEL

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading