"METAK NAPRAVLJEN OD SVETLOSTI" Američka vojska će postaviti prvi borbeni laser na moćno oklopno vozilo (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Prema rečima direktora ove kancelarije, nastavlja se sa projektom postavljanja laserskog oružja i na druga vozila oklopnih jedinica.

Govoreći na Simpozijumu o svemirskoj i protivraketnoj odbrani u Hantsvilu, država Alabama, general-potpukovnik Nil Turgud, šef Odeljenja za brze sposobnosti i kritične tehnologije, rekao je danas da će prva baterija protivvazdušne odbrane kratkog dometa usmerenog manevra energije (DE M- SHORAD) ići u bateriju protivvazdušne odbrane u Fort Sil, Okla. u narednih 45 dana.

Program DE M-SHORAD, jedan od 35 glavnih prioriteta modernizacije vojske, postavlja laser od 50 kilovata na oklopno vozilo Strajker. Dizajniran je da brani vojnike od dronova veličine grupe jedan (do 9kg) do grupe tri (do 600kg), pored raketa, minobacača i artiljerije.

Foto: Shutterstock

 

Turgud je tokom prezentacije rekao da vojska ima još "mnogo toga da nauči" o usmerenoj energiji, ali je rekao da će taktike, tehnike i procedure (TTP) uglavnom ostati iste.

- TPP za ispaljivanje lasera ​​su skoro kao TPP za ispaljivanje metka - rekao je Turgud.

- To je samo metak napravljen od svetlosti - to je jedina razlika. Lanac ubijanja je isti.- dodao je.

Da bi se bolje zaštitile manje pešadijske jedinice, Turgud je rekao da je RCCTO (odeljenje) nedavno započeo projekat postavljanja lasera ​​od 20 kilovata na pešadijsko vozilo, mali transport koji može da nosi devet vojnika.

Novi projekat, nazvan Višenamenski vojni laser visoke energije (Army Multi-Purpose High Energy Laser (AMP-HEL)), biće isporučen u fiskalnoj 2023. godini.

Foto: Shutterstock

 

Mogućnosti lasera ​​od 20 kilovata za AMP-HEL su ograničenije od njegovog kolege koji se montira na Strajker, i može da se brani samo od sistema bez posade grupe jedan i dva. Vojnici bi i dalje bili ranjivi od grupe tri bespilotne letelice i rakete, artiljerije i minobacača.

Američka vojska ulaže stotine miliona dolara u protiv-dronske vazdušne sisteme, jer proliferacija jeftinih dronova preti vojnicima i instalacijama kako u inostranstvu tako i u zemlji.

U sukobima u inostranstvu samo u poslednjih nekoliko godina, dronovi su dokazali svoju efikasnost u isporuci vatre na ciljeve, uočavanju artiljerije i drugim izviđačkim misijama.

U fiskalnoj 2022. godini, Kongres je dao vojsci 434 miliona dolara za napore protiv UAS-a (dronova), u odnosu na njen budžetski zahtev od 60 miliona dolara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Никола Узелац

12.08.2022 06:41

Да, да... И ја сам читао стрипове кад сам био мали!