PENTAGON U ŠOKU Borbeni avioni poslednje generacije hitno spušteni na zemlju, evo šta se desilo
Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Američka vojska je u aprilu otkrila problem sa sedištima za izbacivanje koja se koriste u njenoj F-35 Joint Strike Fighter floti, ali je čekala tri meseca da prizemlji te avione kojima su leteli vazduhoplovstvo, mornarica i marinci da bi u potpunosti istražili problem, reklo je više izvora za Air Force Times u petak.

Istraga koja je u toku ukazala je na problem na proizvodnoj liniji, što je ove nedelje izazvalo talase privremenih obustavljanja.

PENTAGON U ŠOKU Borbeni avioni poslednje generacije hitno spušteni na zemlju, evo šta se desilo

Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

 

- Tokom rutinske inspekcije održavanja u Hilu (vazdušna baza, Juta) u aprilu '22, otkrivena je anomalija sa jednim od uređaja koji se aktiviraju kertridžom sedišta u sedištu F-35 - rekao je Stiv Roberts, portparol proizvođača sedišta Martin-Bejker, u petak.

- Ovo je brzo praćeno do jaza u proizvodnom procesu, koji je adresiran i promenjen. - dodao je on.

Kertridži su komponenta sedišta za izbacivanje koja eksplodira kako bi izbacila pilote iz kokpita i podstakla njihov padobran da se otvori.

Defektni deo je bio labav i nedostajao mu je magnezijum u prahu koji se koristi za paljenje pogonskog goriva koje nekoga puca na sigurno, rekao je Roberts.

Servis koji je pregledao F-35 otkrio je da je patrona za izbacivanje sumnjivo lagana, prema nepotvrđenom sažetku brifinga u okviru Komande za vazdušno obrazovanje i obuku vazduhoplovnih snaga koji je dobio Air Force Times.

Nakon detaljnijeg pogleda, pokazalo se da kertridžu nedostaje eksplozivno punjenje koje bi nekoga podiglo na sigurno.

Vojska SAD je testirala 2.700 kertridža F-35 za izbacivanje i otkrila tri kvara do srede, navodi se u rezimeu brifinga. Zvaničnici službe su odbili da potvrde ili demantuju naraciju događaja u sažetku.

Roberts je rekao da je problem bio jedinstven za određeni broj kertridža i za F-35, ali nije odgovorio koliko se neispravnih delova do sada pojavilo. Program "Joint Strike Fighter" koji predvode SAD sproveo je "kratku inspekciju" i utvrdio da bi avioni mogli da se vrate u let, rekao je on.

- Martin-Bejker je pružao (glavnim ugovaračima aviona kao što je Lockheed Martin) i više (vladinih) agencija prateće podatke kako bi dokazao da svi drugi avioni mogu biti isključeni - rekao je Roberts.

- Izvan F-35, nijedna anomalija nije otkrivena širom sveta kao rezultat forenzičke istrage koja se nastavlja. - dodao je on.

- Većina F-35A Lajtning II flote Vazduhoplovnih snaga SAD u petak je postala poslednja koja je povučena zbog zabrinutosti da Martin-Bejker katapultira sedišta u širokom spektru vojnih aviona u zemlji i inostranstvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading