STRAH OD NUKLEARNE PRETNJE Južna Koreja kupuje munjevite borbene avione, stižu novi F-35A (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Promotivni odbor Državne administracije za odbrambene nabavke, na čelu sa ministrom odbrane Jong-supom Lijem, 15. jula je zvanično odlučio da kupi 20 dodatnih F-35A za 3,9 biliona korejskih vona (skoro 3 milijarde dolara). Južna Koreja planira da ih kupi do 2028.

Vazduhoplovstvo će tada imati ukupno 60 aviona F-35A, pošto vojska već koristi 40 aviona tipa F-35A Block-Is.

Južnokorejska vlada i vojska planiraju da završe test performanse ove godine i da uspostave konkretan plan nabavke početkom sledeće godine.

DAPA očekuje da će jaz u vazdušnim snagama koji je nastao penzionisanjem zastarelih borbenih aviona Vazduhoplovnih snaga Južne Koreje biti dopunjen novim F-35A, koji takođe treba da ojačaju odbranu zemlje.

STRAH OD NUKLEARNE PRETNJE Južna Koreja kupuje munjevite borbene avione, stižu novi F-35A (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

 

Plan za nabavku dodatnih F-35A već je prošao kroz testove izvodljivosti i proces verifikacije potražnje 2018. i 2019. godine, ali je prethodna vlada preferirala laki nosač aviona i F-35B.

Kada je nova vlada stupila na dužnost ove godine, ozbiljnija zabrinutost oko zastarelih borbenih aviona  i sve naprednijeg severnokorejskog nuklearnog oružja navela je Seul da promeni svoje prioritete za nabavku sredstava odbrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading