BRŽI OD ZVUKA Srpski bombarder neuhvatljiv i sa zemlje i sa neba! Dejstvuje sa visine od 7.000 metara na daljinu od 40 kilometara   (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Detaljna ispitivanja konstrukcije aviona dokazala su da “Orao” može da traje do 2042. godine. 

"Orao" ima istorijski značaj po tome što je prvi domaći avion koji je leteo većom brzinom od brzine zvuka, a retki su primeri u svetu da jedna mala zemlja napravi jedan takav avion. 

Nastao je zbog potrebe da se jurišni avioni koji su se nalazili u naoružanju Ratnog vazduhoplovstva SFRJ, zamene savremenim avionom za podršku, koji može da se koristi i za posebne borbene zadatke vazduh-vazduh. Uzor je bio francusko-britanski jurišni avion Jaguar. Sličnost između ova dva aviona je očigledna.

Modernizacija "Orla"

Novi glavni delovi su napadno-navigacijski sistem, optičko-elektronski uređaji i pametno naoružanje. Takozvani pametni projektili imaju istu preciznost kao u rangu sličnih borbenih sistema u svetu.

Vođena raketa VRVZ-200 će omogućiti avionu dejstva sa visine od 7.000 metara na daljinu od 40 kilometara, u svim mogućim meteorološkim uslovima. To mu daje više šansi da ne bude oboren u borbenim dejstvima.

Sadržaće ukupno 11 novih sistema, sa ciljem da se pojednostavi rad pilota. To je dosta složen i zahevan proces koji zahteva mnogo truda naših vazduhoplovnih stručnjaka.

Osnova sistema je staklena kabina, koja sadrži moderne senzore i učestvuje sa inercijalnim navigacionim sistemom u određivanju položaja aviona.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Solo

06.07.2022 21:15

Pitanje je kad cemo da ga upotrebimo i vidimo njegovu sposobnost..Mozda uskoro na nasem Kosovu..!!