VIŠECEVNI BACAČ RAKETA PLAMEN S! Pogađa čak na 12600 metara (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Dizajniran je za podršku jedinicama fronta u iznenadnim napadima na neprijateljske snage. Srbija trenutno koristi oko 18 ovih artiljerijskih sistema. MLRS Plamen-S ima 32 lansirne cevi za rakete kalibra 128 mm. Ne treba je mešati sa raketom od 128 mm M77 Oganj.

Standardna raketa M94 je kraća. Ovaj artiljerijski sistem može da ispaljuje prethodne rakete Plamen-A i Plamen-B, razvijene za vučnu varijantu, kao i nove rakete Plamen-S sa povećanim dometom. Maksimalni domet vatre je 12,6 km sa raketama Plamen-S, a 8,6 km sa raketama Plamen-A/B.

Eksperti Vojnotehničkog instituta razvili su novu raketu koja je značajno povećala domet višecevnog bacača raketa „plamen”. Raketa „plamen D”, pri čemu je slovna oznaka zapravo prvo slovo imena inženjera Danice Veličković, rukovodioca projekta i desetočlanog radnog tima.

Razvoj nove rakete „plamen D” je od izuzetnog značaja, jer je domet višecevnog bacača raketa sada čak 12.600 metara, a bojna glava efikasna je na daljinama od 30 metara od mesta pogotka. Raketa se može skladištiti i koristiti na temperaturama od minus 30 do plus 50 stepeni Celzijusa, brzo se priprema za dejstvo i može se transportovati svim vozilima.

Nevodjena raketa kalibra 128mm Plamen D namenjena za dejstvo po živoj sili, neoklopljenoj i lakooklopljenoj tehnici na dometima do 12.500 m. U odnosu na prethodne generacije raketa Plamen A, verzija Plamen D ima veći domet i ostvaruje veću efikasnost na cilju. Raketa 128mm Plamen D sastoji se od raketnog motora, bojeve glave i upaljača. Stabilizacija na putanji ostvaruje se žiroskopski.

Dejstvo svake rakete na metu je ekvivalentno artiljerijskoj granati od 105 mm. M94 MLRS može lansirati rakete sa putovanja i napustiti vatrenu poziciju za nekoliko minuta. Lanser M94 Plamen-S postavljen je na vojni kamion TAM-150 6k6.

Pokreće ga vazdušno hlađeni dizel motor Klockner-Humboldt-Deutz proizveden po licenci, koji razvija 150 KS. Vozilo ima stalni pogon na sva četiri točka i opremljeno je centralnim sistemom za naduvavanje guma.

Vozilo nosi kompletan set raketa za punjenje, uskladištenih u automatskom utovarivaču, međutim ovaj artiljerijski sistem se može puniti i ručno. U pokretnom položaju raketni bacač je prekriven platnenim poklopcem.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading