Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece
Klix.ba

 

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece

Klix.ba

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece, Foto: Klix.ba

 

 * Fotografije mališana uznermirile su javnost

 * Ophođenje prema mentalno oboleloj deci u ovoj ustanovi potpuno je nehumano

 * Parlament je odbio zahteve za rešavanje ovog problema

Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila predlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sednici radno telo da u roku od sedam dana proveri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne dece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavestiti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece

Klix.ba

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece, Foto: Klix.ba

 

Taj zaključak predložio je predsedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je poslanica Naše stranke Sabina Čudić iznela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su deca štićenici Zavoda u Pazariću, koji pokazuju, kako je rekla, da se bolesna deca vežu za radijatore ili da im se daju lekovi nedozvoljeni za njihov uzrast.

Pročitajte još:

 

- Deca bivaju vezana, mnoga od te dece budu vezana po 24 sati. Mnoga deca imaju zdravstvene poteškoće. Određen broj dece prima lekove koji su zabranjeni za decu mlađu od 12 godina - kazala je Čudić.

Većinu glasova nije dobio njen zaključak kojim je zahtevala da odmah prestane ta praksa, koju je nazvala zlostavljanjem, modernim ropstvom, a za koju je okrivila prethodnu upravu u Zavodu čiji su neki članovi i sada na pozicijama.

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece

Klix.ba

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece, Foto: Klix.ba

 

Zbog tako „teških kvalifikacija“, predsedavajući Zaimović je predložio usvojeni zaključak koji je, između ostalih, podržala šefica Kluba DF-GS Alma Kratina, navodeći da je poslanica Čudić u jednom momentu rekla da su svi zastupnici „saučesnici“ teške situacije u Zavodu Pazarić.

- Ne želim ni jednog momenta da se dovedem u tu poziciju da sam saučesnik u ovakvim stvarima. Ne radi se o tome da ne verujem rečima koleginice Čudić. Na prošloj sednici Predstavničkog doma, nakon dramatičnog nastupa direktora Zavoda, usvojili smo zaključak da se pod hitno istraži situacija cela i svi navodi koji su se pojavili u javnom prostoru. Znači derogiramo ono što smo već usvojili - kazala je Kratina.

Srbijo raduj se! Ove brojke popraviće vam dan - zabeležen neverovatan porast najvažnije stvari!

AUTOR: Alo.rs/RTS/T.Đ DATUM I VREME: 20.11.2019. 12:07 - 20.11.2019. 12:19 Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da u prvih devet meseci Srbija beleži porast od 612 novorođenih beba, dok se u zemljama regiona beleži pad.

 

Osvrnula se na činjenicu da treba biti svestan da su štićenici Zavoda mentalno invalidna deca.

 

- Tu imate situaciju samoagresije i samoopovređivanja i deeca se moraju zbrinuti na pravi način koji je medicinski opravdan. Naravno da izgleda strašno, ali smo već rekli da to treba istražiti. Veoma je teško govoriti o ovom pitanjima, a da ne budete pogrešno shvaćeni - rekla je Kratina.

Bonus video: Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković