Zrenjanin
Shutterstock/Zeljko Vranjkovic
Zrenjanin

Shutterstock/Zeljko Vranjkovic

Zrenjanin, Foto: Shutterstock/Zeljko Vranjkovic

Tako se na uplatnicama za domaćinstva od 60 kvadrata našlo stotinak dinara više nego na fabruarskim računima. Više od poskupljenja Zrenjanince je revoltiralo i to što o ovom rastu izdataka nisu dobili nikakvo objašnjenje. U JKP "Čistoća" kažu da su promene cena, koje su, kako tvrde bile neminovne, najavili u lokalnim medijima.

- Živim u naselju Ruža Šulman, u stanu od 62 kvadrata i umesto dosadašnjeg računa u iznosu 491 dinar, za martovski moram da izdvojim 574, a o tome nisam imala pojma - kaže Mila R., penzionerka iz ovog grada. - Nije neko drastično poskupljenje, ali o tome je trebalo da nas obaveste. Zar im je bilo teško da uz svaki račun dostave obaveštenje o poskupljenju. Zar ja moram da pratim lokalne medije non-stop da bih saznala da će mi biti potrebno više para za račune.

U "Čistoći" ističu da je na četvrtoj sednici Gradskog veća, održanoj u februaru mesecu, usvojen je Predlog o izmenama i dopunama Programa poslovanja ovog preduzeća, čime je dozvoljeno povećanje cene njihovih usluga za jedan dinar po kvadratnom metru. Krajnji ceh je veći zbog raznih nameta.

- Insistirali smo na povećanju cene usluga, jer ono što posebno opterećuje naše poslovanje su zarade zaposlenih - kaže Danijela Tančić, PR u JKP "Čistoća i zelenilo". - U protekle dve godine imali smo povećanje minimalne cene rada i to u 2020. za 11 odsto, a 2021. za 6,6 procenata. Čak 56 odsto naših radnika prima zaradu koja je ispod iznosa propisane minimalne zarade pa je stoga, preduzeće u obavezi da toj kategoriji radnika dopuni isplate do propisanog iznosa minimalne zarade. To su troškovi na koje preduzeće ne može da utiče jer su kao obavezujući propisani merama Vlade RS.

I GORIVO I DELOVI

- Na formiranje cena utiču i troškovi goriva, rezervnih delova i pomoćnog materijala, a svi oni su imali veliki skok. Tako je u ceni usluge iznošenja smeća u potpunosti ponestalo sredstava koja se odnose na akumulativni deo iz kog se obezbeđuju sredstva za nabavku novih vozila i ostale neophodne opreme za obavljanje delatnosti - kaže Tančićeva. - Cene usluga za iznošenje smeća poslednji put uvećane su 1. maja 2018. godine.