Andrej Jermak i Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Zelenski je u ponedeljak doneo pomenutu odluku i od tada Zajedničkim snagama Oružanih snaga Ukrajine komanduje brigadni general Andrij Hnatov. Predsednik Ukrajine nije obrazložio svoju odluku.

Pobuna Azova

Međutim, nekoliko sati pre nego što je Zelenski objavio da je otpustio Šodola, načelnik brigade Azov, major Bohdan Krotevič, požalio se Državnom istražnom birou Ukrajine da je Šodol "odgovoran za stradanje više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general". Krotevič je na platformi Telegram napisao da je Šodol kriv i za ukrajinske poraze u brojnim regionima i gradovima. On je dodao da 99 odsto ukrajinske vojske mrzi Šodola zbog onoga što radi.

Krotevič je kasnije pohvalio brigadnog generala Hnatova.

Ko je Jurij Šodol?

Šodol je svoju vojnu karijeru započeo kao tobdžija, zatim kao padobranac, pa kao marinac, da bi u martu 2018. godine postao komandant Korpusa marinaca. Novinari Šodola opisuju kao komandanta koji se trudi da što češće bude na frontu, a Marinski korpus je pre nekoliko godina dobio status elitnog roda ukrajinske vojske.

Šodol je učestvovao u odbrani Mariupolja i bitkama kod ukrajinskog grada Volnovahe. Rusija trenutno kontroliše obe lokacije. Šodol je postao komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine kada je Oleksandar Sirski postao vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine.

Čistka u Nacionalnoj gardi

Zelenski je u ponedeljak poručio šefu Nacionalne garde Ukrajine da očisti svoje redove od onih koji je diskredituju. Ukrajinski predsednik je izdao naređenje nakon što su dvojica gardista optužena da su planirali atentat na svoje pretpostavljene.

Državna bezbednosna agencija SBU saopštila je prošlog meseca da je uhvatila dva pukovnika garde koji su navodno sarađivali sa Rusijom u zaveri za ubistvo Zelenskog i drugih zvaničnika, uključujući šefa vojne obaveštajne agencije Kirila Budanova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading