Volodimir Zelenski
Foto: AP/Fredrik Sandberg/TT (SUB)

Povodom otvaranja pregovora govorili su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i niz lidera zemalja članica EU.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je današnji dan istorijski za Ukrajinu jer počinju "stvarni" pregovori sa Evropskom unijom o članstvu.

Na platformi Iks podsetio je da je 28. februara 2022. godine, nekoliko dana nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, potpisan zahtev za članstvo Ukrajine u EU, prenosi "Evropska istina".

- Pre skoro dve godine, u junu 2022, dobili smo kandidaturu, a u decembru prošle godine dobili smo političku odluku u vezi pregovora. Ali od danas se računa početak našeg članstva u Evropskoj uniji: prva međuvladina konferencija Ukrajine i EU je već danas - istakao je Zelenski, misleći na konferencije o pristupanju, čime će zvanično početi pregovori o članstvu Ukrajine u EU.

Zahvalio je svima koji štite Ukrajinu, ukrajinsku državu, ukrajinski narod, kao i timu koji radi na tome da Ukrajina postane deo Evropske unije.

 Nikada nećemo skrenuti sa puta ka ujedinjenoj Evropi, u naš zajednički dom svih evropskih naroda. Dom koji treba da bude miran! - naglasio je Zelenski.

Povodom otvaranja pregovora govorili su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i niz lidera zemalja članica EU.

U popodnevnim časovima u Luksemburgu biće održana prva Međuvladina konferencija o pristupanju Ukrajine EU. Pre toga, Savet EU je odobrio pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, čime je otvoren put za pokretanje pristupnih pregovora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading