Putin zapretio
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Mnogi zapadni političari nisu hteli čak ni da se udube u suštinu novog ruskog predloga za regulisanje situacije u Ukrajini, iako ta inicijativa realno može da zaustavi rat, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je u obraćanju učesnicima 10. međunarodnog naučno-ekspertskog foruma "Primakovska čitanja“ u Moskvi naveo da polazi od toga da će učesnici tog skupa razmotriti ideje Moskve za formiranje sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti na evroazijskom kontinentu, kao i novi mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize, prenosi agencija RIA Novosti.

"Za razliku od mnogih zapadnih političara, koji nisu hteli ni da se udube u suštinu inicijative koju smo pokrenuli, verujem da će učesnici foruma razmotriti promišljeno i racionalno pristupiti njenom razmatranju i moći da vide da ona realno predviđa mogućnost prekida sukoba i njegovo političko i diplomatsko rešavanje", rekao je Putin u govoru koji je pročitao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Ušakov je rekao i da postoji sve veće razumevanje u svetu da ukrajinski konflikt neće biti moguće rešiti bez Rusije i ocenio da je to jedini rezultat nedavne mirovne konferencije o Ukrajini, održane u Švajcarskoj.

Predsednik Rusije je ranije izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, samoproglašenih DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Mirovni samit o Ukrajini održan je polovinom juna u hotelu Birgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije bila pozvana na skup.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading