RUSI NAPALI UKRAJINSKI AERODROM IZ SVEMIRA?! Ruski sateliti snimili tajne lokacije za američke lovce F-16AM
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA


Ruske vazdušno-kosmičke snage su izvele iznenadni napad na vojni aerodrom Starokonstantinov, pogodivši dva armirano-betonska hangara dizajnirana za ukrajinske avione. Uprkos naprednom prikrivanju i kamuflaži, Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva su brzo gađani hiperzvučnim raketama kinžal, pogodivši letelice unutar teško utvrđenih betonskih skloništa.

Intervencija iz svemira

Nedavni uspesi u otkrivanju i neutralizaciji pripisani su značajnim poboljšanjima u sposobnostima ruske obaveštajne službe. Novi satelit Resurs-P igra ključnu ulogu u poboljšanju otkrivanja meta na Zemljinoj površini i predstavlja veliki napredak u vojnoj tehnologiji.


Starokonstantinov je ključna vojna tačka koja se suočava sa čestim preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Analitičari ukazuju da ovaj vojni aerodrom sadrži najmanje 20 utvrđenih hangara, sveobuhvatan sistem za snabdevanje gorivom, cevovode za gorivo i mini-elektrane neophodne za rad aerodroma. Očigledno je da ukrajinske oružane snage i dalje zadržavaju značajan broj borbenih aviona Su-24, uprkos gubicima koje su pretrpeli.

 

 


Ruski satelit Resurs-P

Ruski satelit Resurs-P deo je serije satelita za posmatranje Zemlje koje je razvila ruska svemirska agencija Roskosmos. Ovi sateliti su dizajnirani da snimaju slike Zemljine površine visoke rezolucije za različite primene, uključujući praćenje životne sredine, upravljanje resursima i urbano planiranje. Lansirana između 2013. i 2016. godine, Resurs-P serija predstavlja napredak u odnosu na svoje prethodnike u pogledu mogućnosti snimanja i tehnološke sofisticiranosti.

Vojna svrha satelita Resurs-P

Postoji preovlađujuće uverenje da se sateliti Resurs-P koriste u vojne svrhe, pored civilne primene. Slike visoke rezolucije koje pružaju uporedive su sa onima koje koriste vojni izviđački sateliti, što ukazuje na njihovu vojnu ulogu.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage su sprovele iznenadni napad na vojni aerodrom Starokonstantinov, pogodivši hangare dizajnirane za ukrajinske avione. Ovo je samo jedan u nizu napada koji ukazuje na značajne vojne aktivnosti i tehnološke napretke ruske vojske. Sposobnost otkrivanja meta sa satelita Resurs-P predstavlja značajan korak napred u vojnoj tehnologiji, dok se njegova dvostruka namena dovodi u pitanje zbog visoke rezolucije slika koje pruža. Ovo ukazuje na sve veću ulogu svemirskih tehnologija u vojnim operacijama.

 

 

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading