Odlikovanje Viktora Orbana i zajednička konferencija za medije sa Miloradom Dodikom
Foto: Alo/Videoplus Printscreen

"Zapad je to želeo da iskoristi kao priliku da oslabi, a zatim i porazi Rusiju, umesto da teži da izoluje sukob i smanji posledice rata, što je stav koji zastupa Mađarska", rekao je Orban prilikom posete Nemačkoj, prenosi agencija MTI.

Istakao je i da je pitanje da li će Ukrajina na kraju postati članica NATO-a, napominjući da Rusi ne žele da žive "rame uz rame" sa zemljom-članicom NATO alijanse.

Orban je ocenio da je beznadežno smatrati da Ukrajina može da dobije rat.

Dodao je da je do sada poginulo stotine hiljada ruskih i ukrajinskih vojnika, i da će milion dece "odrasti u istočnom delu Evrope" bez oca ili sa ocem koji je zbog posledica rata postao invalid.

"Biće to jedna generacija u strašnom stanju, sa životnim standardom koji će godinama zaostajati za ostatkom Evrope uprkos obećanoj rekonstrukciji", dodao je on.

Kada je Mađarska u pitanju, Orban je ocenio da građani ne žele da njihova zemlja učestvuje u ratu.

"Postignut je dogovor sa generalnim sekretarom NATO-a (Jensom Stoltenbergom) da Mađarska neće učestvovati u misiji NATO-a u Ukrajini ni novcem, ni oružjem, ni vojnicima", kazao je on.

Premijer je nazvao Mađarsku "ostrvom mira" u smislu javne bezbednosti, socijalne sigurnosti i rata.

"U ovom trenutku pritisak na Mađarsku da se uključi u rat, ne dolazi iz NATO-a već iz Evrope. Ta bitka mora da se vodi u Briselu", kazao je Orban.

U prilog tome, rekao je Orban, šef Evropske narodne partije Manfred Veber ima samo jedan cilj, a to je da "nanese štetu Mađarskoj".

"Sprečili smo ga da 2019. godine postane predsednik Evropske komisije. Sve dok je on tamo, možemo biti sigurni da je na čelu Evropske narodne partije antimađarski lider", rekao je Orban.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading