Blinken u Kijevu
Foto: AP/Tanjug/Ap

"S obzirom na značajno pogoršanje bezbednosne situacije u Ukrajini kao rezultat upornih i masovnih napada Rusije na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu, posebno energetsku, kao i regionalne posledice ove situacije, uključujući i po bezbednost Rumunije, u bliskoj koordinaciji sa članicama Alijanse, članovi Saveta su odlučili da doniraju Ukrajini Patriot sistem", navodi se u saopštenju rumunskog Saveta odbrane.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će odluka Rumunije da njegovoj zemlji pošalje sistem protivvazdušne odbrane "patriota" ojačati ukrajinski štit i bezbednost širom Evrope. "Ovaj ključni doprinos će ojačati naš vazdušni štit i pomoći će nam da bolje zaštitimo svoje ljude i ključnu infrastrukturu od ruskog vazdušnog terora", naveo je Zelenski na mreži X.

Ukrajinski zvaničnici apelovali su na zapadne saveznike da ubrzaju isporuke protivvazdušnih odbrambenih sistema pošto je Rusija pojačala vazdušne udare širom Ukrajine. Rumunija trenutno ima dva operativna sistema "patriot", drugi koji je prošle nedelje ušao u opremu rumunske vojske. Članovi Saveta odbrane odlučili su danas da doniraju Ukrajini jedan sistem "patriot".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da obustavi sve aktuelne porudžbine sistema PVO "patriot" i raketa presretača i preusmeri njihovu isporuku na Ukrajinu sve dok odbrambene potrebe ove zemlje ne budu zadovoljene, prenosi danas Fajnenšel tajms.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading