TEŠKA VEST ZA UKRAJINU Pala odluka Evropske unije: Prešli su krajnji prag
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

EU je postavila ograničenja za uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon odobrenja slobodne trgovine što je bio deo pomoći privredi zemlje nakon napada Rusije 2022. godine, što je dovelo do talasa protesta poljoprivrednika tokom ove godine, preneo je Rojters.

Prema podacima Evropske unije, uvoz jaja u EU prošle godine skočio za tri četvrtine i nastavio da raste početkom ove godine, a Ukrajina je vodeći dobavljač, pokazuju.

Evropska industrija jaja se žalila da je priliv jeftinijih ukrajinskih zaliha ometao oporavak proizvodnje od izbijanja ptičijeg gripa poslednjih godina koje su opustošile jata živine.

Ograničenja EU na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine takođe obuhvataju živinu, šećer, griz, kukuruz i med.

Evropska komisija objavila je u utorak da će uvesti carine na uvoz ovsa iz Ukrajine nakon što se postigne gornja granica uvezene količine žitarica.

Ukrajina je krajem maja saopštila da će zabraniti izvoz šećera u EU do kraja ove godine pošto je dostignut limit obima, iako podaci Evropske unije pokazuju da je skoro 44.000 metričkih tona ostalo dostupno od ukupno oko 263.000 tona.

(Tanjug)

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading