Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Na snimku koji kruži društvenim mrežama se vidi kako ukrajinski vojnici provaljuju u zarobljeni ruski tenk opremljen zaštitom dronovima. Takvi „tenkovi za štale“, koji se takođe nazivaju „kornjače“ ili čak „bljat-mobili“ po uobičajenoj vulgarnosti koja se u ruskom koristi kao dopunska reč (slično kao engleska f-reč).

Najmanje dva ruska vojnika unutra su zarobljena.

Vreme i mesto snimka nije nezavisno provereno.

Na objavljenom snimku vidi se kako ukrajinski vojnici hvataju tenk, na njemu podižu ukrajinsku zastavu i navodno se sa zarobljenim ruskim vojnicima voze ka ukrajinskim položajima.

Prethodni izveštaji ukazuju da su ovu specijalnu operaciju zaplene ruskog tenka izveli borci 22. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine (AFU).

Jurij Misijahin, poslanik u Vrhovnoj radi iz stranke „Sluga naroda“, objavio je fotografiju na Telegramu na kojoj se vidi ukrajinsko vojno osoblje kako stoji pored zarobljenog ruskog tenka.

 

 

U međuvremenu, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) izvestila je o uništenju 1.006 ruskih tenkova od početka invazije Kremlja u punom obimu. Najveći broj tenkova eliminisan je tokom žestokih borbi u Donjeckoj i Harkovskoj oblasti.

 - Koristeći teška oklopna vozila, agresor je često pokušavao da probije položaje ukrajinskih branilaca i obezbedi pokriće za jurišne grupe okupatora - navodi se u izveštaju.

Prema SBU, Rusi su takođe rasporedili tenkovske formacije za napad na utvrđena područja ukrajinskih odbrambenih snaga u regionu Zaporožja.

SBU je pojasnila da je do uništenja ruskih tenkova došlo tokom borbenih dejstava u saradnji sa jedinicama Oružanih snaga. Protiv tenkova je korišćen maksimalan arsenal oklopnog oružja i bespilotnih sistema.

- Veliki broj ruskih oklopnih vozila pogođen je u početnim fazama ofanzive pre nego što su mogli da jurišaju na ukrajinske položaje - dodaje se u izveštaju. Neki tenkovi su uništeni zajedno sa svojim posadama.

Od početka aprila, ruske snage su povećale upotrebu „tenkova za štale“ – prekrivenih metalnim oklopnim kutijama kako bi ih zaštitile od udara dronova. Različiti novi dizajni su počeli da se pojavljuju na prvim linijama fronta.

Andrij Jusov, portparol ukrajinskog vojno-obaveštajnog direktorata (HUR), rekao je da je sistematska upotreba ovih tenkova, poznatih i kao kornjače, primećena tokom najnovije ruske ofanzive u oblasti Harkova i blizu Časiv Jara u Donjeckoj oblasti, gde se nastavljaju intenzivne borbe.

Ovi modifikovani tenkovi su počeli da se pojavljuju kako je Ukrajina proširila upotrebu bespilotnih letelica (UAV) ili dronova. Jusov je rekao da su ukrajinski dronovi sa pogledom iz prvog lica (FPV) bili posebno efikasni u uništavanju neprijateljskog osoblja i opreme.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading