Samit o Ukrajini
Foto: Profimedia/Profimedia


Na nedavnom samitu u Švajcarskoj, lideri Italije i Nemačke oštro su odbacili uslove za prekid vatre u Ukrajini koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin. Italijanska premijerka Đorđa Meloni nazvala je plan ruskog predsednika „propagandom", dok je nemački kancelar Olaf Šolc odbacio predlog kao „diktatorski mir". Putin je predložio prekid vatre pod uslovom da se Ukrajina povuče iz četiri regiona koje je Rusija delimično okupirala, ali je ukrajinski zvaničnik Andrij Jermak istakao da neće biti kompromisa po pitanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ovaj samit predstavlja najveći skup od početka invazije na Ukrajinu, uz prisustvo više od 90 zemalja i svetskih institucija. Iako se očekivalo da neće biti značajnog napretka zbog odsustva Rusije i Kine, ključnog saveznika Kremlja, Ukrajina već predstavlja skup kao uspešan, naglašavajući njegov globalni aspekt i veliki broj učesnika.


Britanski premijer Riši Sunak optužio je ruskog predsednika da „spinuje lažni narativ da je spreman da pregovara" i istakao da su zemlje koje pomažu Rusiji u naoružanju „na pogrešnoj strani istorije". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je želju da „diplomatiji da priliku", ističući važnost zajedničkih napora u zaustavljanju ratova.


Ruski predsednik Putin već je odbacio bilo kakve mirovne procese po uslovima Ukrajine, ističući svoje zahteve za povlačenje Ukrajine iz okupiranih regiona. Ukrajina i Zapad su odbacili referendum o aneksiji tih regiona kao lažan, dok je Ukrajina Putinove uslove za prekid vatre nazvala „uvredljivim za zdrav razum".

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading