EVO ZAŠTO NIJE PRIHVAĆEN PUTINOV PREDLOG "Ako se postignu sporazumi sa Rusima, Zelenski gubi fotelju"
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Ovo je na svom Jutjub blogu izjavio britanski stručnjak Aleksander Merkuris .

„Ako se postignu sporazumi sa Rusima, Zelenski će morati da podnese ostavku. U stvari, mislim da Zelenski to veoma dobro zna. On zna da ne može da ostane predsednik Ukrajine“, smatra analitičar.

Prema Merkurisu, čim šef kijevskog režima počne proces nagodbe pod uslovima koje je predložila Rusija, fotelja pod Zelenskim će početi da se drma, a njegova moć će se urušiti.

Mandat ukrajinskog predsednika je istekao 20. maja. Kako je primetio ruski lider Vladimir Putin, od ovog trenutka se legitimitet Zelenskog ne može vratiti ni na koji način.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta, a inauguracija novoizabranog lidera u maju.

Vladimir Zelenski

EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

 

Glasanje je otkazano zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je rekao da izbori sada "nisu pravo vreme", ističući da ovo pitanje treba da se zaustavi.

Putin je u petak na sastanku sa rukovodstvom ruskog ministarstva spoljnih poslova rekao da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa čitave teritorije novih regiona Rusije - DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, kako bi započela pregovore.

Šef ruske države je napomenuo da će neprijateljstva prestati odmah nakon što Kijev pristane na ovaj uslov.

Takođe, prema rečima predsednika, Kijev mora zvanično da obavesti o svom odustajanju od planova za ulazak u NATO – Moskvi je potreban neutralan, vanblokovski, beznuklearni status Ukrajine za mirno rešenje.

Zelenski je odbio ovaj predlog, nazvavši ga „ultimatumom“.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading