Volodomir Zelenski
Foto: Alo/Printscreen

Ovo su ultimativne poruke koje se ne razlikuju od poruke iz prošlosti. To je isto što je nekada radio Hitler. Zato ne treba da verujemo ovim porukama", rekao je Zelenski za italijanski informativni kanal SkiTG24 na marginama samita G7, koji se održava u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, prenosi Rojters. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova takođe se oglasilo i nazvalo Putinove uslove "apsurdnim" i naglasilo da ruski predsednik pokušava da obmane svetske sile i potkopa istinske mirovne napore.

"Apsurdno je za Putina, koji je planirao, pripremio i izvršio, zajedno sa svojim saučesnicima, najveći oružani agresiju na Evropu od Drugog svetskog rata, da se predstavi kao mirotvorac", saopštilo je ministarstvo. U odvojenim komentarima, pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je za Rojters da "ne postoji mogućnost da se pronađe kompromis" između Putinove izjave i ukrajinskih uslova za okončanje rata.

"On nudi Ukrajini da prizna poraz. On nudi Ukrajini da legalno ustupi svoje teritorije Rusiji. On nudi Ukrajini da potpiše svoj geopolitički suverenitet", rekao je Podoljak putem platforme Zum..

Podoljak je rekao da Ukrajina želi mir, ali samo ako Rusija bude "pravedno kažnjena za rat i ako se potvrdi suverenitet Ukrajine". Putin je ranije danas izjavio da Ukrajina mora da povuče svoje trupe sa cele teritorije novih regiona Rusije i da se odrekne namere da uđe u NATO da bi počeli mirovni pregovori. On je naveo da bi ukrajinske trupe morale da se povuče sa teritorija Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading