RUSI POMERAJU LINIJU FRONTA Ukrajinska vojska se povlači, objavljen snimak sa ratišta (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Jedinice ruskih trupa zauzele su povoljnije položaje, poboljšale položaj duž linije fronta i porazile ukrajinske trupe, a takođe su odbile 13 kontranapada. Gubici neprijatelja iznosili su skoro dve hiljade vojnika, prenosi proruski medij RIA Novosti.

Osim toga, Kijev je izgubio tri haubice M777 i jednu M198 proizvedene u SAD, dve samohodne artiljerijske jedinice Krab proizvedene u Poljskoj, haubicu FH-70 proizvedene u Velikoj Britaniji, samohodnu toplu Gvozdika, haubicu Msta-B, pet topova D-20 i šest D-trideset, navodi se u izveštaju.

Ukrajinske trupe su takođe izgubile tri borbena vozila pešadije, uključujući jedan nemački Marder, oklopni transporter M113 i oklopno borbeno vozilo američke proizvodnje MakkPro, dva borbena vozila BM-21 Grad i stanice za elektronsko ratovanje Nota i Bukovel-AD.

Ruske trupe su uništile i devet skladišta opština Oružanih snaga Ukrajine. Tokom dana, PVO je oborila 33 ukrajinske bespilotne letelice, četiri češke rakete Vampir i HIMARS američke proizvodnje, dodaje se.

Šta kažu Ukrajinci?

Ukraijsnki zvaničnici nisu se oglasili povodom ovih tvrdnji. Ipak, kako prenosi ukrajinska pravda, pozivajući se na izvore iz vrha NATO-a, Vojska Rusije gubila je po 1.000 vojnika svakog dana tokom meseca maja, tokom borbe za Harkovsku oblast.

"Takođe ću dodati da su dobici u oblasti Harkov izgleda stigli za Rusiju po prilično visokoj ceni. Rusija je verovatno pretrpela gubitke od skoro 1.000 ljudi dnevno u maju, što je prilično astronomska cifra“, rekao je zvaničnik, pojašnjavajući izveštaj o poginulima.

Govoreći o situaciji u Harkovskoj oblasti, predstavnik NATO je rekao da Ruska Federacija nije u stanju da stvori tampon zonu, kako je izjavio lider Kremlja Vladimir Putin. Front u ovom regionu se stabilizovao, a teritorije koje kontroliše Ruska Federacija su fragmentovane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading