OVK 2 Stejt department promenio odluku o Azovu
EPA

- Nakon temeljnog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga Azov prošla je proveru koju je sproveo Stejt department SAD - navodi se u saopštenju koje je preneo "Vašington post", pozivajući se na zakon koji zabranjuje vojnu pomoć jedinicama koje su umešane u kršenje ljudskih prava.

Američki kongres je Azovu zabranio korišćenje američkog oružja 2018. nakon što su SAD utvrdile da neki od osnivača bataljona imaju "rasističke, ksenofobične i ultranacionalističke stavove", a zvaničnici Ujedinjenih nacija za ljudska prava optužili su tu grupu za kršenje humanitarnog prava.

Na osnovu rezultata nove revizije, Stejt department nije našao "nikakve dokaze o takvim kršenjima budući da je bataljon iz 2014. godine strukturno drugačiji" od sadašnje istoimene brigade, prošla ograničenja više ne važe, tako da će jedinica imati pristup istoj vojnoj pomoći SAD kao i sve druge jedinice Oružanih snaga Ukrajine. 

Ukrajinski zvaničnici tretirali su ukidanje zabrane kao "glavni prioritet" tokom svojih lobističkih napora, dodaje Vašington Post.

Azov je osnovan kao dobrovoljački bataljon 2014. godine i učestvovao je u ratu na području Donjecke i Luganske Narodne Republike a nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad. Glavni borci jedinice bili su aktivni i bivši članovi ultranacionalističkih i neonacističkih grupa, kao i ekstremno desničarski fudbalski huligani.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading