Avion leti
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

To je objavljeno nekoliko sati pre nego što će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastati s belgijskim zvaničnicima.

Kako je ranije najavila belgijska vlada, Zelenski će tokom posete Belgiji u utorak potpisati bezbednosni sporazum s premijerom Aleksanderom de Krumom.

Prema stranici Orix koja, između ostalog, prati i donacije oružja i vojnih sistema Ukrajini od početka rata, Kijev bi ukupno od četiri zemlje trebalo da dobije najmanje 95 borbenih aviona F-16, od kojih bi se njih barem 10 koristilo za rezervne delove i ne bi bili u letnom stanju.

Konkretno, Belgija je dakle obećala 30 F-16, Holandija najmanje 24 (potencijalno i više), Norveška 22 (od kojih onih 10 za rezervne delove) i Danska 19. Uglavnom se radi o starijim modelima od Bloka 15 do Bloka 30.

Ukrajinski lider traži više vojne pomoći od svojih zapadnih saveznika dok se njegove trupe bore da zadrže ruske okupacijske snage.

Ukrajina je potpisala niz takvih sporazuma sa zapadnim partnerima, kojima joj se obećava dugoročna bezbednosna pomoć u obliku pomoći oružjem i obuke za vojne snage..

Zelenski je tako u ponedeljak posetio Španiju, a prema bilateralnom sporazumu koji je u Madridu potpisao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, ta država će tokom ove godine dati Ukrajini vojnu opremu vrednu više od milijardu evra

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading