sijarto
Foto: EPA/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Prema njegovim rečima, tokom sednice ministara inostranih poslova članica Evropske unije, predstavnici Nemačke, Litvanije, Poljske, Irske i drugih zemalja vršili su ogroman pritisak na Budimpeštu, koji je čak prelazio u vikanje.

Sijarto je takođe dodao da se mađarske kompanije i dalje suočavaju sa diskriminacijom u Ukrajini.

Takođe, mađarski ministar je naglasio da Budimpešta neće podržati 14. paket antiruskih sankcija EU, jer je u potpunosti suprotan njenim ekonomskim interesima i predstavlja pretnju po njenu energetsku bezbednost.

Sankcije ugrožavaju Mađarsku

Prema njegovim rečima, 14. paket sankcija bi u slučaju njegovog usvajanja ograničio izvoz mađarskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i otežao bi plaćanje ruskih energenata, što bi potencijalno značilo prekid njihovih isporuka.

Pored toga, sankcije bi značajno usporile i investicije u nuklearnu elektranu „Pakš-2“.

Sijarto je još naglasio da se njegova zemlja usprotivila i predlogu EU da zapadni instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine.

On je istakao da se obuka ukrajinskih vojnika sprovodi prema programu EU, ali u njoj učestvuju instruktori iz zemalja NATO.

- Iz tog razloga, realizacija ove "sulude ideje" o održavanju takvih vežbi na teritoriji Ukrajine mogla bi da dovede do direktnog sukoba NATO i Rusije - ocenio je Sijarto.

Ministar je još naglasio da Ukrajinci beže iz zemlje, jer ne žele da idu na front, u sigurnu smrt.

On je zaključio da trenutni problem Ukrajine nije u nedostatku oružja, koje Zapad šalje Kijevu, već u deficitu ukrajinskih vojnika koji bi to oružje koristili.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading