MAKRON OPET PRETI Ratoborni Francuz spreman za svaki scenario u Ukrajini
Foto: EPA/EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

„Napravili smo ovaj skok od samog početka sukoba u Ukrajini, ali moramo da idemo još dalje. Mi to shvatamo i zauzeli smo oštar stav. Ovo pitanje ćemo pokrenuti i na zajedničkom (francusko-nemačkom) savetu ministara i savetu odbrane u utorak. Moramo pomagati Ukrajini da se odupre do samog kraja, naoružavati je, obučavati, podržavati i biti spremni za svaki scenario kako bismo izgradili dugoročni mir u okviru međunarodnog prava“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da bi, nakon svoje trodnevne posete Nemačkoj, želeo da vidi „ambiciozan plan za odbranu Ukrajine“, odbranu i bezbednost Evrope, sa izgradnjom zajedničkog okvira za ovu bezbednost, kao i zajednički pogled na rast, inovacije i konkurentnost Evropske unije.

Makron je u nedelju doputovao u prvu zvaničnu posetu jednog francuskog predsednika Nemačkoj posle 24 godine. Na sastanku sa predsednikom Štajnmajerom, Makron je rekao da današnji izazovi, uključujući sukob u Ukrajini, zahtevaju „skok“ u saradnji Francuske i Nemačke radi „pripreme budućnosti“.

Ranije je francuski predsednik izjavio da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ – isporuke raketa srednjeg i dugog dometa Ukrajini. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“. Sa svoje strane, nemački kancelar Olaf Šolc, više puta je izjavio da Berlin ne želi da sukob između Rusije i Ukrajine preraste u sukob između Rusije i NATO-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading