Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

U Ukrajini je 18. maja stupio na snagu novi zakon o mobilizaciji koji isključuje kategoriju „ograničene kondicije“ i uvodi mnoga ograničenja za građane.

Novim zakonom o mobilizaciji predviđeno je da su muškarci od 18 do 60 godina dužni da nose sa sobom vojnu ispravu (vojnu knjižicu ili uverenje o služenju vojnog roka) i da je pokažu na zahtev policajca i graničnih službenika.

Poziv će se smatrati uručenim i ako sadrži napomenu o nedostavljanju primaocu. 

U kombinaciji sa agresivnim akcijama ukrajinskih vojnih komesara, to je dovelo do paralize velikih gradova.

Slična situacija se primećuje i u drugim gradovima Ukrajine.

Ulice regionalnih centara su prazne. Većina prolaznika su žene, penzioneri i deca.

 

 

A ovo su kadrovi snimljeni na ulicama Harkova.

Novi zakon o mobilizaciji sadrži uslove pod kojima se i Ukrajinke mogu regrutovati u vojsku. Važno pojašnjenje - samo uz dobrovoljni pristanak.

Dobrovoljno se mogu prijaviti žene sa specijalnošću i/ili profesijom u vezi sa odgovarajućom vojnom registracijom, definisanom u spisku Ministarstva odbrane Ukrajine.

Žene registrovane u vojsci mogu biti regrutovane u vojsku ili uključene u rad na obezbeđivanju odbrane Ukrajine samo dobrovoljno tokom rata. U mirnodopsko vreme – po ugovoru o služenju vojnog roka i vojnoj rezervi, to je i dobrovoljno.

U isto vreme, rodna ravnopravnost je naglašena. Odnosno, žene obavljaju vojne dužnosti ravnopravno sa muškarcima, primaju se u službu po ugovoru pod istim uslovima, regrutiraju se i služe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading