Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Savet Evropske unije dozvolio je povlačenje dobiti iz zamrznute imovine Ruske Federacije u korist Ukrajine. Moskva je odgovorila da je takva odluka još jedan primer ekonomskog i finansijskog banditizma.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto podseća EU da antiruske sankcije nisu dovele do sloma Rusije niti do kraja sukoba, već da je stradala evropska ekonomija.

Predsednik Volodimir Zelenski, u još jednoj molbi zapadnim partnerima za isporuku sistema "patriot", kaže da je uveren da će postavljanje nekoliko sistema u blizini linije fronta omogućiti zaštitu Ukrajine, jer Rusi neće imati više čime da lete.

Za to vreme ruska vojska je Južnom vojnom okrugu započela prvu fazu vežbe sa praktičnom obukom za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da je uništen ruski raketni brod "Ciklon" na Krimu.

Intenzitet ruskih napada na istoku Ukrajine je i dalje visok. Zauzeli su sever Volčanska u Harkovskom regionu,  napadali su Herson, Sumsku oblast i Nikopolj.

I Ukrajina je uzvratila udarima dronova na Belgorod.

Zelenskom je istekao predsednički mandat, ali Brisel saopštava da EU zbog toga uopšte ne dovodi u pitanje njegov legitimitet.

Po svemu sudeći i šef države ga ne dovodi u pitanje već poručuje: "Mojih pet godina još nije prošlo, zbog vanrednog stanja, nastavljaju se".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Prazne ulice u Ukrajini

 

 

Oslobođena Kleščejevka

Ruska vojska oslobodila je Kleščejevku u Donjeckoj Narodnoj Republici, potvrdilo je danas Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Uspeh su postigle jedinice grupe trupa "Jug" . Ove jedinice izvele su uspešan napad i na 33. mehanizovanu i 79. desantno-jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine (OSU) kod tri mesta u DNR.

Kremlj: "Pravi dijalog" jedini način smanjenja tenzija između Rusije i Zapada

Kremlj je rekao da je "pravi dijalog", način da se smanje rastuće tenzije između Rusije i Zapada, ali dodaje da kolektivni Zapad odbija da se angažuje u tome uprkos potencijalnim opasnostima, uključujući nuklearnu sferu.

Komentarišući pozive nekih američkih poslanika da dozvole Ukrajini da udari Rusiju američkim oružjem, portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao ih je kao "vruće glave" koje žele još više da podstaknu tenzije.

Moskva tvrdi da je zauzela selo u Donjecku, a Kijev da je situacija u selu pod kontrolom

Ruske snage zauzele su selo Kliščijevk u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjecka, u blizini grada Bahmuta, prenele su ruske novinske agencije rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska je ranije izvestila da odbija ruske napade u blizini sela, rekavši da je situacija pod kontrolom.

Moskva: Izveden udar dronom na ukrajinsku vojnu luku Očakov

Ruska vojska je dronom udarila vojnu luku grada Očakov u Nikolajevskoj oblasti, gde su Oružane snage Ukrajine pripremale napad i desant na Kinburnsku ražnju, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev.

"Postoji mišljenje da se iz Očakova sprema napad i desant na Kinburnsku ražnju", dodao je Lebedev.

Šveđani šalju vojnu podršku

Švedska vlada planira dodatnu vojnu podršku Ukrajini, u ukupnom iznosu od 75 milijardi švedskih kruna (7,01 milijardu dolara) tokom tri godine, prenosi Ukrainska pravda.

"Da bi ojačali podršku Švedske Ukrajini, vlada i Švedske demokrate se slažu da uvedu okvirni program za vojnu podršku Ukrajini za 2024-2026. Švedska će povećati podršku, a okvir je 75 milijardi švedskih kruna za vojnu podršku za 2024-2026. , 25 milijardi švedskih kruna godišnje“, saopštila je švedska vlada.

Pogođeni energetski objekti u Ukrajini

Ruske snage izvele su tri napada na energetske objekte u gradu Šostka u Sumskoj oblasti Ukrajine, uključujući i oblast vojnih skladišta, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog pokreta Sergej Lebedev.

"Takođe postoje izveštaji o napadima na energetske objekte u gradu Konotop, u Sumskoj oblasti. Konotop je poznat kao jedan od najvećih železničkih čvorova u Ukrajini", objasnio je Lebedev.

Rusi udarili na elektrane

Ruski dronovi su rano jutros udarili u elektrane, isključivši struju u nekim delovima Sumske oblasti na severu Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su sedam dronova korišćenih u napadu, saopštile su regionalne vlasti. Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila 24 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći u napadu na pet drugih regiona na jugu i istoku zemlje.

Gori magacin u Krasnodarskoj oblasti

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading