Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Najveće bitke vode se u oblasti Harkova. Ukrajinska vojska tvrdi da su na frontu intezivirani ruski napadi dronovima.

Moskva tvrdi da je uništila komandno mesto Ukrajine u Harkovu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da bi dva PVO "patriota" odbila napade ruskih trupa. NATO zvaničnici tvrde da Rusija nema kapacitete da osvoji Harkov.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Zelenski i Golob saglasni da se sporazum o bezbednosnim garancijama potpiše uskoro

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u današnjem telefonskom razgovoru sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom postignuta saglasnost da bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama bude potpisan što je pre moguće.

Zelenski je napisao na platformi X da je fokus u razgovorima sa Golobom bio na saradnji dve zemlje u oblasti odbrane.

Zelenski je naveo da je zahvalio Golobu što aktivno podržava ukrajinsku "formulu mira" i što  je potvrdio prisustvo na Samitu mira u Švajcarskoj.

Zelenski je takođe izrazio uverenje da Ukrajina može da računa na podršku Slovenije za praktičan početak pregovora o pristupanju EU.

Konferencija u Švajcarskoj ima za cilj pokretanje mirovnog procesa za Ukrajinu i trebalo bi da se održi 15. i 16. juna. 

Švajcarska je pozvala oko 160 delegacija da prisustvuju samitu. 

 

NATO POVUKAO DVE CRVENE LINIJE Rusija brutalno zapretila, tenzija raste

"Saradnja sa neprijateljem"

Dvadesetak ukrajinskih policajaca u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, pod kontrolom Rusije, proglašeni su krivim za saradnju sa "neprijateljem" i osuđeni su u odsustvu na zatvorske kazne od 12 do 15 godina zatvora, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine za Donjecku i Lugansku oblast.

"Istražitelji Službe državne bezbednosti Ukrajine u Donjeckoj i Luganskoj oblasti su 2023-2024 prikupili dokaze i podneli krivične prijave protiv više od 40 tzv. tužilaca, policajaca i carinika koji služe neprijatelju na privremeno okupiranoj teritoriji Luganske oblasti. Oko 20 okupacionih izvršitelja dobilo je sudske kazne u odsustvu", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da će biti nastavljen rad na identifikaciji "neprijateljskih saučesnika i dokumentovanju njihovih zločina".

Oglasile se sirene u Odeskoj oblasti 

Ukrajinski mediji saopštavaju da u Odesi odjekuju eksplozije. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Odeskoj oblasti u 15.15 po lokalnom vremenu.

Takođe, vazdušna opasnost je na snazi i u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti.

"UPALI SU U RUSKU ZAMKU" Vojska je u bezizlaznoj situaciji?

Sirski: Predstoje nam teške bitke

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski danas je upozorio na predstojeće ''teške bitke'' na novom ratnom frontu u Harkovskoj oblasti, nakon izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva stvara ''tampon zonu'' u toj regiji.

Ruske snage su prošlog petka napale deo Harkovske oblasti i probile skoro 10 kilometara fronta, a Sirski je objasnio da je ovim napadom područje sukoba prošireno za oko 70 kilometara.

Dodao je da je Rusija pokrenula napad ranije nego što je bilo planirano, kada je primetila raspoređivanje ukrajinskih snaga u oblasti, prenosi Rojters.

"Razumemo da će biti teških bitaka i da se neprijatelj se za to sprema", poručio je Sirski na svom Telegram kanalu.

UKRAJINA NA NOGAMA Zelenski potpisao nov zakon

Zelenski je potpisao zakon o povećanju kazni za izbegavanje vojne registracije.

Mađarska uložila veto na rezoluciju Saveta Evrope o Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je Mađarska uložila veto u Savetu Evrope na rezoluciju kojom se za jedini predlog za mir u Ukrajini priznaje plan predsednika te države Volodimira Zelenskog.

"Savet je i danas želeo da usvoji rezoluciju kojom je želeo da prizna mirovni plan predsednika Zeneskog kao jedinu mirovnu formulu koju treba razmotriti i podržati. Ovo je za nas neprihvatljivo. I drugi su pravili mirovne planove koji nisu ništa gori", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Ruska vojska granatirala selo u oblasti Hersona, povređena jedna osoba

Ruska vojska danas je granatirala Tjahinku u oblasti Hersona i tom prilikom ranjen je 56-godišnji muškarac, saopštila je oblasna vojna uprava Hersona.

Kako prenosi Ukrinform, ranjeni muškarac je zadobio povrede od eksploziva i prevezen je na lečenje u medicinsku ustanovu.

Pentagon: Ukrajina može da koristi američko oružje samo na svojoj teritoriji

Pentagon saopštava da nije promenio stav u vezi sa upotrebom oružja koje su SAD obezbedile od strane Ukrajine kao deo vojne pomoći, saopštio je Pentagon.

"Verujemo da oprema, sposobnosti koje dajemo Ukrajini, koje druge zemlje daju Ukrajini treba da se koriste za vraćanje ukrajinske suverene teritorije", rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.

Zelenski: Ruske snage napredovale u regionu Harkova, situacija se stabilizovala

Ruske snage su napredovale 10 kilometara u jednoj oblasti u Harkovskom regionu, ali se situacija "stabilizovala" danas, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javlja RBC-Ukrajina.

"Danas su naše odbrambene snage 'stabilizovale' Ruse tamo gde se nalaze. Najdublja tačka njihovog napredovanja je 10 kilometra", rekao je Zelenski novinarima, preneo je Rojters.

On je istakao da je glavni razlog koji je Rusima omogućio da pređu granicu u pravcu Harkova vezan za nedostatak sistema protivvazdušne odbrane, koji je nastao zbog dugog čekanja na pomoć partnera, preneo je Unian.net.

Napadnut Krim

 

 

Gladkov: Žena i dete ubijeni u napadu ukrajinskim dronovima kod Belgoroda

Oružane snage Ukrajine napale su dronovima kamikazama nekoliko ciljeva u blizini pograničnog ruskog grada Belgoroda, a u napadu su ubijeni žena i njen četvorogodišnji sin, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je naveo da je dronom izvršen napad na automobil u kojem su bili vozač i troje putnika - otac, majka i dete, prenosi agencija TASS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading