Zelenski i Putin
Foto: Tanjug/Tanjug/ AP

Diplomatski izvori su istakli da je otkazivanje putovanja predsednika Ukrajine, koje je trebalo da obuhvati i Portugal, posledica složene situacije kroz koju prolazi njegova zemlja suočena sa ruskom ofanzivom posle više od dve godine rata, prenosi agencija EFE.

Španska vlada nije zvanično najavila posetu, iako su u ponedeljak izvori iz vlasti otkrili da je tokom poseti planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma o bezbednosti. Zelenski i Sančez su 7. maja održali telefonski razgovor u kojem je Sančez pružio garanciju da će Madrid podržavati Kijev ''koliko god je neophodno'', prenosi španski portal Infobae.

Kako navodi Rason25, Ukrajina teži da osigura vojnu podršku Španije, snabdevanje oružjem i obuku ukrajinskih trupa do ulaska ove zemlje u NATO i EU.

Predsednik španske vlade je takođe najavio da će prisustvovati mirovnom samitu za Ukrajinu u junu.

Zelenski je prošlog oktobra posetio Granadu, tokom španskog predsedavanja Savetom EU, u sklopu samita evropske političke zajednice. Na marginama tog samita, Sančez se sastao sa ukrajinskim predsednikom i obećao mu više vojne pomoći, kao što su novi PVO i energetska oprema.

Španska kraljevska palata prethodno je saopštila da će se Zelenski takođe sresti sa kraljem Felipeom VI u petak, nakon čega je trebalo da bude organizovan svečani ručak u čast ukrajinskog predsednika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading